Podręczniki » Wyprawka szkolna » Lektury szkolne »
 
Księgarnia internetowa Ravelo – tanie książki i wiele więcej
promocja

Dekorowanie potraw

Świat Książki Joanna Góźdź , data wydania 21 lipca 2012 , OPRAWA MIĘKKA

11110.5 Przeczytaj recenzje

Produkt aktualnie niedostępny...

Pełny opis książki "Dekorowanie potraw"

Delikatne krokusy, które oczarowują swoją kruchością, fioletowe, rozłożyste lilie wodne, wybujałe zielono-białe kwiaty dziwnego gatunku przyciągają wzrok i pachną... cebulą i porem. Wesołe skrzydlate biedronki chrupią rzodkiewkowo, zakręcony wąż jest słodki jak lukier, a czerwony lśniący miąższ pomarańczy rozpływa się w ustach jak galaretka. Zaskakujące? Fantastyczne pomysły na smaczne i niezwykle oryginalne ozdoby stołu, potraw, na jadalne dekoracje, które same w sobie mogą być kuszącymi daniami. Przekonaj się jak używając powszechnie dostępnych akcesoriów kuchennych z owoców, warzyw, słodkości przygotować prawdziwe cuda. Szczegółowe wskazówki i liczne ilustracje ułatwiają zadanie.


Cechy produktu

Wydawca: Świat Książki

data wydania : 21 lipca 2012

Tłumacz: Joanna Góźdź

liczba stron: 108

format: 21x21

ilustracje: kolorowe

numer produktu: 90087420

EAN: 9788377997468

Średnia ocena Klientów: 4.5 (Oceniło 6 osób)

Przeczytaj recenzje książki "Dekorowanie potraw"

Średnia ocena Klientów: 11110.5 Zostań naszym recenzentem i dodaj swoją opinię o produkcie

Recenzja dodana 2013-01-10

super

Większość dekoracji jest prosta do wykonania. Piękne kolorowe zdjęcia i wyczerpujący opis. Polecam

Oceń, czy recenzja jest pomocna TAK NIE

Recenzja dodana 2012-11-26

Sympatyczne, proste pomysły i mnóstwo zabawy

"Dekorowanie potraw" to książka, która może być użyteczna chyba w każdej, nawet najbardziej profesjonalnej kuchni z tego prostego powodu, iż można w niej znaleźć przede wszystkim ciekawe porady i łatwe pomysły na, jak sam tytuł wskazuje, dekorowanie żywności. Joanna Góźdź przekonuje, iż ładnie podane danie smakuje lepiej, ale wiadomo, że nie tylko. Dzięki smakowitym dekoracjom możemy przecież uatrakcyjnić każdy rodzinny obiad, każdą uroczystość czy imprezę, a przy okazji zadziwić gości. Nastały takie czasy, w których nie tylko firmy cateringowe i restauracje zajmują się przepięknie wyglądającymi ekspozycjami z potraw. Teraz każda osoba znająca się choć trochę na gastronomii, wytrawny smakosz albo kucharz z zamiłowania może poświęcić kawałek swojego czasu na coś więcej aniżeli tradycyjne przygotowanie dania. Wystarczą dobre chęci, odrobina kreatywności, a do tego jakiś sympatyczny poradnik. "Dekorowanie potraw" to niezwykle przejrzysta pod względem treści i bardzo kolorowa, jeśli chodzi o oprawę graficzną, pozycja, w której każdy pomysł na dekorację składa się z instrukcji w kilku podpunktach objaśniającej, co i jak kolejno należy robić, no i oczywiście jest opatrzony fotografiami ukazującymi poszczególne etapy instrukcji i końcowy efekt zdobienia. Należy jednak pamiętać, że nie trzeba ściśle przestrzegać książkowych wskazówek, które tak naprawdę, owszem, mogą nam pomóc, ale też zainspirować i pozwolić na to, by zadziałała nasza wyobraźnia, zapewniając przy tym doskonałą zabawę.
"Przepisy", jakie serwuje nam w swym poradniku Góźdź, nie są trudne. Niektóre wręcz banalne, dosłownie takie, z którymi poradziliby sobie najmłodsi miłośnicy dobrego jedzenia. Przyszło mi nawet na myśl, że ta książka mogłaby być bardzo przydatna nauczycielom wychowania przedszkolnego czy wczesnoszkolnego w celu zorganizowania jakichś ciekawych zajęć manualnych i techniczno-kulinarnych, z których dzieci z całą pewnością czerpałyby satysfakcję i mnóstwo frajdy. "Dekorowanie potraw" dzieli się na trzy główne działy: dekoracje z owoców, dekoracje z warzyw i słodkie dekoracje. Mamy możliwość sporządzania pięknych ozdób przypominających kształtem kwiaty, liście, zwierzęta oraz inne, mniej lub bardziej wymyślne abstrakcyjne figury, korzystając między innymi z jabłek, pomarańczy, cebul, ziemniaków, czekolady i masy cukierniczej.

Oceń, czy recenzja jest pomocna TAK NIE 1 z 1 klientów uznało recenzję za pomocną

Recenzja dodana 2012-10-29

Idealna na prezent świąteczny

Super książka. Niedoświadczony w kuchni też da radę! Pokazałem znajomym i też chcieli ją mieć. Zatem polecam ją również jako doskonały prezent pod choinkę.

Oceń, czy recenzja jest pomocna TAK NIE 1 z 1 klientów uznało recenzję za pomocną

Recenzja dodana 2012-09-21

Dobra dla każdego kucharza amatora

Jeśli chodzi o treść książki, to na samym początku kryje się krótki wstęp, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, jakie kuchenne przyrządy przydadzą się w naszej kuchni, by moc dokonywać kulinarnych dzieł sztuki. Koniec końców przechodzimy do owych „dzieł”, czy też, jak kto woli nazywać „perełek”. Każda instrukcja zawiera w sobie zarówno opis wykonania, potrzebne materiały, jak i fotografie, dzięki którym łatwiej i szybciej opanować tę magiczną sztukę tworzenia arcydzieł z jedzenia. Wiadomo – jest to wielki plus dla wzrokowców, do którego grona również się zaliczam, – dlatego tez popieram taki zabieg, jak jest tutaj uwidoczniony (mam na myśli tutaj krótkie opisy i masę zdjęć). Szczerze powiedziawszy w kuchni do tej pory próbowałam zbytnio nie szaleć – zwyczajnie bałam się efektów swojej pracy. Nie, żebym była taką okropną kucharką, ale swoją drogą chyba wolę piec słodkości – przynajmniej idzie mi to sprawniej, jak zauważyłam na imprezach u znajomych. Mimo to rzuciwszy się w wir gotowania postanowiłam sprawdzić, co poniektóre „przepisy” w praktyce. Swoją drogą niektóre z pokazanych w książce zdobień bardzo przypadły mi do gustu – mam tutaj na myśli nici z cukru, czy też pomidorową różę. Zaciekawiły mnie też ozdoby na ciasta i torty, jednak do dziś nie wiem, gdzie mogłabym kupić tak po prostu masę cukierniczą, – dlatego też nie miałam możliwości ich przetestowania. Możecie być jednak pewni, że przy moim oślim uporze, gdy tylko uda mi się ją zdobyć, od razu ruszę do kuchni, by w niej szaleć i tworzyć coraz to nowe dekoracje do różnorakich potraw. Książka i zawarte w niej w niej przepisy na pewno sprawdzą się na niejednym domowym przyjęciu, zachwycając gości zarówno swoją prostotą, jak i oryginalnym wykonaniem. Minusem jest jednak fakt, że według mnie większość z tych dekoracji jest powszechnie znana i nie wszystko mnie zaskoczyło tak pozytywnie, jak myślałam. Ogólnie miałam nadzieję, że owe przepisy będą bardziej wyrafinowane i gustowne, tak więc tutaj się odrobinę zawiodłam. Kolejnym faktem, a raczej minusem jest to, że większość z nich ugruntowana jest głównie na warzywa i to w dodatku na takie, których nie każdy toleruje. Wiem jednak, że każdy, kto lubi eksperymentować i podawać potrawy oryginalnie wyglądające, z pewnością polubi ową pozycję i będzie mu służyła przez długie lata, a znajomi na pewno będą zachwyceni oryginalnym wyglądem potraw, które już samym wzrokiem nasycą niejedną osobę.

Oceń, czy recenzja jest pomocna TAK NIE

Recenzja dodana 2012-08-13

Baśniowy świat kuchni!

„Dekorowanie potraw” to mała, kolorowa książeczka, w środku której znaleźć można same cudowności. Rzodkiewkowe kwiatki, czekoladowe koniki i cytrynowe rybki, to tylko nieliczne przykłady. Wszystko to wygląda naprawdę przepysznie. Taki niezwykły, baśniowy, kuchenny świat. Dzieło Joanny Góźdź to taka nietypowa książka kucharska. Dzięki przystępnym opisom i kolorowym zdjęciom dowiadujemy się jak w łatwy sposób udekorować potrawy, ale także poznajemy ozdoby, które deserami i niewielkimi przekąskami są same w sobie. Na przykład galaretka w melonie wygląda przepysznie. Zawsze też chciałam zrobić swój własny marcepan, a co dopiero taki w kształcie króliczka! Śliczne i smakowite zdjęcia z książki mają jedną, zasadniczą wadę – od samego patrzenia można przytyć. Autorka postanowiła zaprezentować jak w prosty sposób przygotować dekoracje, które będą jednocześnie zaskakujące, smaczne i pełne inspiracji. Po krótkim słowie wstępu ukazuje się lista potrzebnych narzędzi. Oczywiście nie trzeba posiadać tego wszystkiego, no chyba, że planuje się stworzyć każdą rzecz po kolei… Wystarczą przybory zawarte w danym przepisie. (...) Największą wadą książki jest brak szablonów. Tu niestety autorka przeceniła talenty plastyczne swoich czytelników. Kiedy pisała „przygotuj wzory, które posłużą jako szablon” niestety z góry wiedziałam, że ta zabawa jest nie dla mnie. Z tej właśnie przyczyny czekoladowe wiewióreczki i śliczne gołąbki z kakao, w moim przypadku niestety odpadają, a szkoda. Cała reszta została jednak przedstawiona przy pomocy wyraźnych, kolorowych zdjęć i łatwego do zrozumienia oraz przyjemnego do czytania, tekstu. Przepisy szczerze określić mogę jako proste do wykonania, pomysłowe i efektowne. Jeżeli urządza się jakieś małe przyjęcie lub po prostu ma się ochotę w ciekawy sposób pobawić z dziećmi, do „Dekorowania potraw” zajrzeć naprawdę warto. To pełna barw książeczka, która pokazuje nam, że gotowanie wcale nie musi być nudne i nawet zwykła kuchnia może zamienić się w baśniowy, pełen cudów świat.

Oceń, czy recenzja jest pomocna TAK NIE 1 z 1 klientów uznało recenzję za pomocną

Dodaj recenzję książki "Dekorowanie potraw"

Twoja ocena
Jednym zdaniem
Treść recenzjia
Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem publikowanej recenzji i nie narusza ona praw osób trzecich. Wyrażam zgodę na wykorzystanie recenzji przez Ravelo sp. z o.o. do celów promocyjnych.
To top