Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie kojarzą się z zimą. Również w naszych myślach, bo zawsze czekamy na prawdziwie zimowe święta ze śniegiem padającym za oknem. Coraz rzadziej jednak przeżywamy takie święta. Możemy za to zadbać o to, by wyjątkowy klimat w naszym domu trwał dłużej i nie przemijał wraz z zakończeniem świąt. Potrzebujemy do tego odpowiednio upiększonego domu i pysznych potraw, które w zimowych miesiącach wpłyną korzystnie zarówno na nasze samopoczucie, jak i na zdrowie. Wystarczy naprawdę niewiele, by "zaczarować" zimę, a dla tych, którzy jej nie lubią, "odczarować". Drobne przyjemności i małe radości dostępne tu i teraz znaczą przecież znacznie więcej niż wielkie wydarzenia, na które często możemy się nie doczekać. Trzeba tylko nauczyć się je sobie zapewniać.
Agnieszka Maciąg, autorka bestsellera "Smak życia", prezentuje garść porad, które pomogą nie tylko przetrwać zimę, ale także sprawić, by stała się jednym z ulubionych okresów w roku. Proste, zdrowe przepisy pomogą stworzyć prezenty dla siebie i całej rodziny nie tylko na święta, sprawiając, że dom ożyje, gdy za oknem panuje mróz. Książka jest napisana łatwym, zrozumiałym językiem; zawiera przepisy kulinarne wykorzystujące najbardziej podstawowe składniki, obecne praktycznie w każdej kuchni. "Smak świąt" to nie tylko poradnik zdrowego kucharzenia, ale także szczęśliwego domowego życia, które okazuje się być na wyciągnięcie ręki.
Agnieszka Maciąg jest modelką, pisarką, aktorką i dziennikarką. Zasłynęła jako jedna z pierwszych polskich modelek, które zrobiły światową karierę. Jest autorką licznych poradników, adresowanych głównie do kobiet. Wydała takie książki jak: "Smak życia", "Miłość. Ścieżki do wolności", "Smak szczęścia" i "Smak zdrowia".