Anastazja Pustelnik
Siostra Anastazja Pustelnik należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu już lat jej kulinarne arcydzieła i wypieki zdobią stoły krakowskich Jezuitów. Tygodnik "Gość niedzielny" okrzyknął ją mianem pierwszej kucharki Rzeczypospolitej. Nic zresztą dziwnego, gdyż uznaniem nie cieszą się jedynie jej kulinarne sukcesy, ale i publikacje z oryginalnymi, sprawdzonymi przepisami. "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji", "Wielka księga ciast siostry Anastazji" i wiele innych książek sygnowanych jej imieniem osiągnęło już łączny nakład ponad trzech milionów egzemplarzy!
Pochodzi z Dylągowej w powiecie rzeszowskim. Do zgromadzenia zakonnego Córek Bożej Miłości wstąpiła w 1973 roku. Tuż po złożeniu ślubów zaczęła pracować jako gospodyni. Zajmowała się głównie gotowaniem dla niepełnosprawnych dzieci. Później zaczęła prowadzić kuchnię dla krakowskiej wspólnoty Towarzystwa Jezusowego. W 2008 roku została uhonorowana Nagrodą Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Do tej pory wydała już kilkanaście książek i poradników kulinarnych. Dzieli się w nich z czytelnikami przepisami na dania obiadowe, przekąski, sałatki, ciasta i ciasteczka na każdą okazję. Sygnowane jej imieniem publikacje cieszą się ogromnym uznaniem i popularnością. Nic zresztą dziwnego. Przepisy siostry Anastazji pokazują bowiem ogromne bogactwo kulinarnej tradycji polskiej i nie tylko. Są napisane w sposób jasny i klarowny, co sprawia, iż mogą służyć pomocą każdemu, kto pragnie rozwinąć skrzydła w domowej kuchni. Przy tym wszystkie książki o tytułach zakończonych słynnym "... siostry Anastazji" są gwarancją doskonałej jakości, merytorycznej wiedzy i intuicji oraz symbolem niekwestionowanego talentu, który doceniło już wielu. Warto też podkreślić, że siostra Anastazja stawia na produkty naturalne i ekologiczne. Unika podrzędnej mąki, a nawet masło przyrządza własnoręcznie. Uwielbia też kuchnię regionalną, a szczególnie ziemniaczane gołąbki.
Pochodzi z Dylągowej w powiecie rzeszowskim. Do zgromadzenia zakonnego Córek Bożej Miłości wstąpiła w 1973 roku. Tuż po złożeniu ślubów zaczęła pracować jako gospodyni. Zajmowała się głównie gotowaniem dla niepełnosprawnych dzieci. Później zaczęła prowadzić kuchnię dla krakowskiej wspólnoty Towarzystwa Jezusowego. W 2008 roku została uhonorowana Nagrodą Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Do tej pory wydała już kilkanaście książek i poradników kulinarnych. Dzieli się w nich z czytelnikami przepisami na dania obiadowe, przekąski, sałatki, ciasta i ciasteczka na każdą okazję. Sygnowane jej imieniem publikacje cieszą się ogromnym uznaniem i popularnością. Nic zresztą dziwnego. Przepisy siostry Anastazji pokazują bowiem ogromne bogactwo kulinarnej tradycji polskiej i nie tylko. Są napisane w sposób jasny i klarowny, co sprawia, iż mogą służyć pomocą każdemu, kto pragnie rozwinąć skrzydła w domowej kuchni. Przy tym wszystkie książki o tytułach zakończonych słynnym "... siostry Anastazji" są gwarancją doskonałej jakości, merytorycznej wiedzy i intuicji oraz symbolem niekwestionowanego talentu, który doceniło już wielu. Warto też podkreślić, że siostra Anastazja stawia na produkty naturalne i ekologiczne. Unika podrzędnej mąki, a nawet masło przyrządza własnoręcznie. Uwielbia też kuchnię regionalną, a szczególnie ziemniaczane gołąbki.
-
103 ciasta siostry Anastazji
Największy bestseller Siostry Anastazji teraz w nowym wydaniu! Wszystkie przepisy z kolorowymi ilustracjami! Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. Marysieńka, Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur Mistrzyni, a olśnisz...Książka, op. miękka -
123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
Siostra Anastazja Pustelnik FDC, na co dzień kucharząca krakowskim jezuitom, to postać niezwykła. Skromna zakonnica, a jednocześnie autorka czterech książek kucharskich o łącznym nakładzie miliona egzemplarzy! Konia z rzędem temu, kto znajdzie polskiego pisarza mogącego pochwalić się aż taką...Książka, op. miękka -
Wielkanoc z siostrą Anastazją
Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją! Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs. Zajączek wielkanocny, baranek, baby drożdżowe, baby...Książka, op. miękka -
Wielka księga ciast siostry Anastazji
Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków. Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością? Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie,...Książka, op. twarda -
Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory
NAJBARDZIEJ KOMPLETNA KSIĄŻKA KUCHARSKA SIOSTRY ANASTAZJI! Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi. Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów! Czytelnik znajdzie tu między innymi...Książka, op. twarda -
143 przysmaki Siostry Anastazji
Znakomite kulinarne pomysły Siostry Anastazji na różne okazje rodzinne, świąteczne, a nawet... zaręczyny! Cielęcina w kurkach, Pierożki ołpińskie, Kukutki makowe czy Jesienny sernik to tylko niektóre z propozycji dla miłośników dobrego jedzenia. Skorzystaj z nich, a przygotujesz wyśmienite...Książka, op. miękka -
Wielka księga specjałów Siostry Anastazji
Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką! Prawie 3 000...Książka, op. twarda -
Siostra Anastazja. Życie pełne smaku Outlet
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała...Książka, op. twarda -
Siostra Anastazja. Życie pełne smaku
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała...Książka, op. twarda