Książka kucharska inna niż wszystkie! Napisany w przystępny sposób poradnik, który spodoba się nie tylko osobom żyjącym w zgodzie z ideą zero waste: "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" Jagny Niedzielskiej.
Każdy, kto chciałby żyć w zgodzie z ideą zero waste, ale także osoba, która zwyczajnie nie chce marnować jedzenia, bądź chciałaby zgłębić tematykę wykorzystywania produktów w pełni, powinna sięgnąć po tę nietypową książkę kucharską. Debiut Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" pozbawiony jest moralizatorskiego tonu, za to przepełniony ciekawymi pomysłami i poradami. Lekkie pióro autorki jest tutaj dodatkowym atutem, który sprawia, że do publikacji tej powraca się bardzo chętnie.
W książce znalazło się sześć rozdziałów merytorycznych, poświęconych kolejno: planowaniu, robieniu zakupów, przechowywaniu, gotowaniu, kompostowaniu oraz wyjaśnieniu "Dlaczego zero waste?". Po nich następuje blisko sto przepisów na różne okazje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Pogrupowane one zostały w działy tematyczne z uwagi na główny składnik w nich występujący. Mamy więc kolejno: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Dla ułatwienia znalezienia konkretnego przepisu w książce znalazł się indeks produktów.
Autorka przekonuje, że o sukcesie w kuchni decyduje nie przepis czy użyty sprzęt, ale wiedza o produkcie, którego chce się użyć. Dlatego stara się tą wiedzą dzielić z czytelnikiem, pokazując, co można zrobić z poszczególnymi produktami, a przy okazji podpowiada, jak tworzyć listę zakupów czy jak przechowywać produkty spożywcze. Dzięki poradom autorki każdy może uczynić swoją kuchnię bardziej ekonomiczną i przyjazną środowisku. Czytelnik bez trudu nauczy się, jak nie marnować żywności i być konsumentem bardziej świadomym.
Opinie o książce
To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!
Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!
Areta Szpura
O autorce
Jagna Niedzielska to szefowa kuchni, doradca kulinarny i propagatorka ruchu zero waste. Podczas warsztatów kulinarnych uczy różnych technik gotowania, planowania zakupów, przechowywania oraz całościowego wykorzystywania produktów. Z chęci promowania nurtu niemarnowania w kulinariach powstała jej książka "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia".