slodycze_blog

Wiele osób twierdzi, że nie umie żyć bez słodyczy. Słodki smak towarzyszy nam od dzieciństwa, kojarząc się z przyjemnością. Słodycze jemy, by poprawić sobie nastrój. Ciasta i desery to obowiązkowy niemal element towarzyskich spotkań, bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Często też sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Wszyscy lubimy słodycze, ale nikt nie chce przytyć. Poza tym w gotowych ciastkach, batonikach i deserach znajdują się przeważnie niezdrowe tłuszcze trans, szkodliwe dla układu krążenia. Kupne łakocie są też mocno przesłodzone – czasami zawierają aż 50 g cukru na 100 g produktu, czyli około 5 łyżek.

Czy można się im oprzeć?

Niektórzy stawiają słodyczom bohaterski opór. Podejmują cukrowe detoksy, wyrzekając się nawet owoców. Często po takiej diecie wraca niepohamowana ochota na coś słodkiego, która kończy się objadaniem na zapas. Jak temu zaradzić? We wszystkim zalecany jest zdrowy rozsądek i umiar. Zamiast eliminować słodycze z naszej diety, wystarczy je ograniczyć i mądrze wybierać. Najlepiej zastosować metodę małych kroków, aby organizm stopniowo przyzwyczajał się do mniejszej ilości łakoci. Uważajmy także na słodycze light – nawet jeśli zamiast cukru mają w składzie słodziki, zawartośćzdrowe słodycze utwardzonych tłuszczów roślinnych sprawia, że wcale nie są zdrowsze od konwencjonalnych produktów.

Skąd wziąć dobre słodycze?

Warto zainwestować w domowe przekąski, które można samodzielnie przygotować i podać na podwieczorek, gościom na domowej imprezie czy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Pomocnym tytułem będą Zdrowe słodycze. Zero pustych kalorii.

Proponujemy przepisy na słodycze, które składają się ze zdrowych komponentów, nie zawierają pustych kalorii, nie są trudne do wykonania w domu, za to smaczne i bogate w witaminy oraz minerały. Wykonamy je przede wszystkim ze świeżych owoców, orzechów i ziaren, na bazie chudych jogurtów lub mleka roślinnego z dodatkiem miodu.

Zdrowe odżywianie jest ważne, a stopniowa zmiana nawyków na lepsze zaczyna po pewnym czasie przynosić efekty – nadprogramowych kilogramów ubywa, cera staje się ładniejsza, włosy błyszczące, przybywa energii. Zasada ta sprawdza się także w przypadku słodyczy.

Produkty, z których zrobimy zdrowe przysmaki

Ziarna, pestki, orzechy

Ziarna, pestki, orzechy. Pyszne superfood

Ziarna i orzechy

Orzechy włoskie, laskowe, pistacje, piniowe, pekan, orzeszki ziemne czy nerkowce są zasobne w kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, w tym omega-3, a także białko, błonnik pokarmowy, potas, magnez, wapń oraz żelazo. Dostarczają również dużej dawki witamin z grupy B. Z podobnych względów warto sięgać po pestki słonecznika czy dyni, nasiona lnu lub chia.

Warto zatem wzbogacić swoją dietę o ziarna i orzechy, mimo że są bardzo kaloryczne – w zależności od gatunku 100 g dostarcza od około 550 kcal do około 720 kcal. Najlepiej więc jeść ich nie więcej niż garść (około 30 g) dziennie. Z orzechów wytwarza się mleko roślinne, będące bazą koktajli i mlecznych deserów.

O możliwościach wykorzystania ziaren i orzechów przeczytacie więcej w książce Ziarna, pestki, orzechy. Pyszne superfood.

Owoce przede wszystkim

Owoce i warzywa należą do najważniejszych grup produktów spożywczych, bez których nasz organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Powód? Wysoka zawartość witamin, składników mineralnych, łatwo przyswajalnych cukrów, błonnika oraz substancji fitoaktywnych, m.in. flawonoidów i antocyjanów.

Owoce polecane są szczególnie jako deser lub przekąska. Są bogate w antyoksydanty, potas, magnez i błonnik. Zawsze lepsze będą te o niższej zawartości cukrów. Ważne jest, aby nie przesadzać z dosładzaniem koktajli, smoothie czy sałatek owocowych. Najlepiej gdy są to owoce świeże, od czasu do czasu warto jednak sięgnąć po suszone morele, śliwki, figi czy daktyle – to skarbnica potasu i błonnika. Naturalna słodycz daktyli i bananów sprawia, że można nimi zastąpić cukier w deserach i wypiekach.

Owoce o najniższym IG

Indeks glikemiczny owoce
10 awokado
15 agrest, czarne porzeczki
20 czereśnie
25 truskawki, maliny, czerwone porzeczki, wiśnie, jeżyny
30 grejpfruty, mandarynki, gruszki, morele
35 pomarańcze, jabłka, brzoskwinie, poziomki, granaty

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe z pełnego ziarna dostarczają o wiele więcej cennych składników odżywczych niż te wysoko oczyszczone. Są ważnym źródłem m. in. błonnika pokarmowego, witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy) oraz mikroelementów (żelazo, magnez i selen). Błonnik pokarmowy z pełnego ziarna zbóż pomaga obniżyć poziom cholesterolu, może również zmniejszać ryzyko chorób serca. Składnik ten odgrywa też bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Pokarmy bogate w błonnik zapewniają uczucie sytości przy niższej wartości energetycznej. Do przyrządzania ciast i deserów wykorzystujemy mąkę pełnoziarnistą, orkiszową, płatki owsiane, otręby, kaszę jaglaną.

Nabiał w wersji light

Mleko i jego przetwory oprócz wapnia zawierają składniki mineralne, witaminy D i A oraz z grupy B, zaopatrują nasz organizm w białko, które jest podstawowym budulcem komórek. Wybierajmy jednak produkty o mniejszej zawartości tłuszczu.

Spożywanie nabiału zapobiega osteoporozie, pomaga w leczeniu chorób metabolicznych, korzystnie wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu. Alergicy uczuleni na białko mleka krowiego mogą sięgnąć po tzw. mleko roślinne. To napój powstający najczęściej z orzechów lub nasion. Do jego wytworzenia nadają się m.in.: ryż, płatki owsiane, orkisz, pszenica, soja, wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, sezam i słonecznik.

Miód i gorzka czekolada

Miód pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego. Wiele badań potwierdza dobre działanie miodu na serce, zarówno wśród osób zdrowych, jak i tych z grupy ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Polecany jest szczególnie miód gryczany, ze względu na zawartość magnezu oraz substancji wzmacniających naczynia krwionośne.

A dlaczego akurat gorzka czekolada? Okazuje się, że ziarna kakaowca są bogate we flawonoidy – naturalne substancje, które chronią nas przed miażdżycą i nowotworami Pomagają też zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Ponadto wzmacniają serce – polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi. Warto zwrócić uwagę na jakość czekolady – nie powinna zawierać utwardzonych tłuszczy i dużej ilości cukru.

Dozwolone słodkości

Owocowe ciasta, lody, desery

Owocowe ciasta, lody, desery

Zamiast wyrzekać się wszystkiego, co słodkie, lepiej sięgnąć po łakocie, które dostarczają nie tylko energii, ale też cennych składników odżywczych. Dozwolone są niewielkie porcje lodów, sorbetów owocowych, galaretek, domowej lemoniady, niskotłuszczowego ciasta, dżemu czy konfitury. Ciasta i desery najlepiej przygotować w domu, używając jak najmniej cukru oraz tłuszczu.

W książce tej znajdziecie przepisy m.in. na bogate w błonnik batoniki zbożowe, pełne witamin pralinki jaglane, pożywne słodycze na bazie suszonych owoców, a także wartościowe sezamki i chałwę. Polecamy również desery jogurtowe i owocowe, sorbety, a nawet ciasta.

Wstęp pochodzi z książki Zdrowe słodycze. Bez pustych kalorii

 

 

Więcej książek o zdrowym odżywianiu znajdziecie na stronie:

https://www.ravelo.pl/olimp-media

Share:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *