Wydawnictwo Buchmann
Wydawnictwo Buchmann powstało w 1987 roku. Obecnie wydawnictwo jest częścią Grupy Wydawniczej Foksal, do której należą także m.in. Wilga i W.A.B. Oficyna specjalizuje w takich formach jak poradniki, albumy, książki hobbystyczne i branżowe, encyklopedie, słowniki, opracowania, biografie i wspomnienia. W ofercie wydawnictwa znajdują się na przykład książki z takich dziedzin jak ogrodnictwo, architektura, rodzina, dzieci, moda czy biznes. W katalogu Buchmann jest więc zarówno fascynująca literatura faktu, jak i wspaniała literatura piękna; książki dla dojrzałych czytelników, ale i książki dla dzieci.
Wydawnictwo słynie z ciekawej serii biografii gwiazd sportu, w której dotychczas znalazły się m.in. "Spalony” (autobiografia Andrzeja Iwana), "Kowal. Prawdziwa historia” (autobiografia Wojciecha Kowalczyka). To również sumptem Buchmann ukazały się tak interesujące pozycje poradnikowe jak “Odetchnij od miasta. 62 wyjątkowe domy gościnne w Polsce” czy “Wióry lecą. Renowacja mebli i tapicerka dla początkujących”.
Oferta wydawnictwa jest wartościowa, świeża i nowoczesna - odpowiada aktualnym trendom i zainteresowaniom czytelników.
-
Instrukcja obsługi przyszłości
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka? Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak? Areta Szpura, znana i lubiana...Książka, op. miękka -
Chleb
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo...Książka, op. twarda -
Zagubiony w raju. Prawdziwa historia życia Anthony'ego Bourdaina
Nieautoryzowana biografia jednej z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata Samobójcza śmierć Anthony`ego Bourdaina w czerwcu 2018 roku wstrząsnęła jego fanami na całym świecie. Kucharz, podróżnik i gwiazdor programów telewizyjnych wydawał się mieć wszystko: wymarzoną pracę, pieniądze i...Książka, op. twarda -
Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy...Książka, op. twarda -
Zablokuj, skasuj, idź dalej
„Zablokuj, skasuj, idź dalej” to zabawny i bezkompromisowy, napisany dosadnym językiem przewodnik po randkowaniu w czasach Tindera. Autorka popularnego instagramowego profilu LalalaLetMeExplain, jak sama przyznaje, przez lata umawiała się z niewłaściwymi facetami. Angażowała się, starała, a koniec...Książka, op. miękka -
Ogród na balkonie, w doniczce i wszędzie, gdzie chcesz
W swojej najnowszej książce Joanna Żytkowska, zapalona ogrodniczka, autorka bloga i profilu instagramowego @poprostuposadz przekonuje, że nie ma przestrzeni zbyt małej do uprawy roślin. Parapet to świetne miejsce do hodowania ziół, szczypiorku, mikrolistków, czy kiełków. Balkon, nawet mały,...Książka, op. twarda -
Moc manifestowania
Ile razy dziennie zdarza nam się pomyśleć, że bardzo chcielibyśmy żeby coś się wydarzyło. Albo odwrotnie, jak często martwimy się o rzeczy, które jeszcze się nie wydarzyły i napędzamy w sobie lęki? Jordanna Levin, dziennikarka i autorka podcastów, przez lata ciągle czegoś się obawiała, obsesyjnie o...Książka, op. miękka -
Jak zapuścić długie włosy
Zapuść długie, zdrowe i piękne włosy! Czy każdy może zapuścić długie włosy? Jak i na ile jesteśmy w stanie przyspieszyć porost i zagęścić czuprynę? Co wybrać – gotowe kosmetyki czy viralowe trendy, takie jak woda ryżowa albo olejek rozmarynowy? Agnieszka Niedziałek, która od lat uczy Polki i...Książka, op. miękka -
Hiszpania do zjedzenia
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie...Książka, op. twarda -
Rozmowa z kotem
Kompleksowy poradnik, który zabiera czytelnika w podróż po kocim świecie. Małgorzata Biegańska-Hendryk, autorka bloga kocibehawioryzm.pl, technik weterynarii, zoodietetyk kotów i dyplomowana behawiorystka zwierząt towarzyszących, odpowiada na pytania, które nurtują wszystkich kociarzy, zarówno tych...Książka, op. twarda -
Nie rób nic
Poradnik, w którym znajdziemy odpowiedzi na pytania, jak skoncentrować się na swoich celach, jak przestać porównywać się z innymi, jak inwestować w czas bezczynności i co zrobić, by częściej przebywać z przyjaciółmi i rodziną. Książka wprowadzi globalne zmiany w naszym myśleniu, abyśmy mogli...Książka, op. miękka -
Odetchnij od miasta. 62 wyjątkowe domy gościnne w Polsce
Odetchnij to nietypowy przewodnik po agroturystykach ukrytych w najdalszych zakątkach Polski. Aleksandra Bogusławska, autorka popularnego bloga Duże Podróże, wybrała się w podróż w poszukiwaniu ludzi, którzy nie bali się zaryzykować. Rzucili wszystko i otworzyli domy gościnne. Razem z autorką...Książka, op. miękka -
Szkoła malowania
Nowa książka autora bestsellerowych instruktażowych książek o sztuce, które do tej pory sprzedały się w 4 milionach egzemplarzy na całym świecie. „Maluję od dawna, od wielu lat uczę też malarstwa i odkryłem, że nawet jeśli rezultaty naszych wysiłków nie są udane, samo nakładanie farby na papier,...Książka, op. twarda -
Portugalia do zjedzenia
Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych...Książka, op. twarda -
Italia do zjedzenia
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i...Książka, op. twarda -
Stambuł do zjedzenia
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo...Książka, op. twarda -
Ona ma siłę. Przełomowy poradnik o seksualności kobiet
Nowe wydanie przełomowego poradnika, który poprawił życie seksualne i samoocenę milionów kobiet. Czym jest pożądanie, czego (i dlaczego) się wstydzimy, jak fantazjujemy, dlaczego tak ważne są kontekst oraz emocje i dlaczego – mimo wielkich starań naukowców – nigdy nie powstanie „różowa tabletka”,...Książka, op. miękka -
Jerozolima do zjedzenia
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.Prowadzi...Książka, op. twarda -
Polowanie na grzyby
„Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli”.Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego...Książka, op. twarda -
Ateny do zjedzenia
Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. "Ateny do zjedzenia" - kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach...Książka, op. twarda -
Robię Włosing
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im...Książka, op. miękka -
Adaptogeny
Poznaj naturalną moc leczniczych roślin, które wspierają odporność, redukują stres i poprawiają zdolności intelektualne. Adaptogeny to budzące coraz więcej zainteresowania nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się wyjątkowym wpływem na ludzkie ciało i umysł – niwelują skutki stresu oraz wspomagają...Książka, op. twarda -
Astronumerologia
Znany i popularny Wróżbita Maciej powraca z nową książką. W Astronumerologii łączy swoją imponującą wiedzę z dziedziny numerologii z astrologią. Tłumaczy w jaki sposób data naszego urodzenia wpływa na cechy osobowości przypisywane danym znakom zodiaku - bo przecież nie każdy Strzelec czy Koziorożec...Książka, op. miękka -
Pastaman
Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów. W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie....Książka, op. twarda -
Jak zerwać z cukrem
Problemów z odżywianiem i wagą nie rozwiąże ani silna wola, ani kolejna modna dieta – odpowiedzią jest zerwanie z cukrem. Molly Carmel, terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach żywienia, podpowiada, jak w 66 dni odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Dzięki tej książce poznasz kompletny plan...Książka, op. miękka -
Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie
Kolejna kulinarna książka Sylwii Majcher, która tym razem odpowie na pytanie, jak przygotowywać posiłki, gdy muszą być one dostosowane do preferencji żywieniowych innych osób: wegan, wegetarian oraz osób jedzących mięso. Zadaniem tej książki będzie takie opracowanie posiłków – śniadań, obiadów,...Książka, op. twarda -
Apetyt na życie
Poznaj fascynującą opowieść dojrzałej kobiety o cieple domowego ogniska, przeciwnościach losu oraz poszukiwaniu szczęścia i miłości. Opowieść, w której każde pokolenie kobiet znajdzie coś dla siebie. Katarzyna Dowbor, ikona polskiej telewizji, otwiera przed czytelniczkami drzwi do swojej prywatnej...Książka, op. twarda -
Po prostu wino
Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę – ta książka jest dla ciebie! Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są...Książka, op. twarda -
Robię włosing
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im...Książka, op. miękka -
Tylko zupy. Zielona seria Outlet
Smaczne i pożywne, odpowiednie na każdą porę roku, mogą także wspomagać oczyszczanie naszego organizmu! Detoks za pomocą zup? Tak, to możliwe! Na czym polega zupowy detoks? Jak dodać swojej cerze świetlistości, witalności, a ciału mnóstwa energii? Jak zmniejszyć stres i zapomnieć o problemach z...Książka, op. miękka