- Autor: Marianne Magnier-Moreno
- Wydawnictwo RM
- Seria Gotowanie krok po kroku
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Ilość stron: 192
- Format: 19,2x23,8 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788377734407
- Język: polski
- ISBN: 9788377734407
- EAN: 9788377734407
- Wymiary: 195X235
- Powiązane tematy: Kuchnia na Wielkanoc
Recenzje książki Ciasta i desery. Gotowanie krok po kroku (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Joanna Ż. w dniu 2018-08-20Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatną"Ciasta i desery krok po kroku" Moim zdaniem książka jest skierowana do osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną. Biorąc książkę w ręce niemal od razu zauważamy jej szczegółowość. Przepisy są tak fantastycznie napisane wszystko jest szczegółowo pokazane, że nawet osoba początkująca nie będzie miała żadnego problemu z zrobieniem czegoś słodkiego. Jest to książka dość obszerna chociaż liczy tylko 57 przepisów a stron 192. Sami widzicie jak dokładnie muszą być opisane przepisy😏. Myślę, że każdy miłośnik ciast i deserów znajdzie dla siebie coś godnego uwagi. Książka podzielona jest na 5 działów, a każdy dział na poddziały:
1. Kremy i sosy
Krem angielski, krem do ciast,krem migdałowy, krem cytrynowy, mus czekoladowy, ganasz czyli krem czekoladowy oraz panna cotta.
Sosy i dodatki:
Karmel, sos karmelowy z solonym masłem, sos czekoladowy, przecier z czerwonych owoców, puree z czerwonych owoców, bita śmietana, lukier, lukier czekoladowy.
2. Proste przepisy na proste ciasta
Ciasta klasyczne:
Ciasto jogurtowe, przepis "prawie jak na ciasto 4/4", ciasto marmurkowe,
Desery czekoladowe:
Sos czekoladowy z pieca, ciasto czekoladowe bez mąki, brownie, truflowe ciasto czekoladowe.
Wypieki amerykańskie:
Ciasto marchewkowe, chlebek bananowo- orzechowy, piernik.
3. Ciasta różne
Ciasto ptysiowe, mini ptysie, profiterolki, eklerki z czekoladą, ciasto francuskie domowej roboty, mille- feuilles, czyli "tysiąc listków", tiramisu, sernik z sera mascarpone, rolada z dżemem, ciasto z makiem, deser "Charlotte" z biszkoptami i musem czekoladowym, torcik lodowo - bezowy Vacherin"
4. Ciasteczka
Bezy, muffiny z jagodami, muffiny z czekoladą, muffiny z bananami, muffiny zbożowo - rodzynkowe, muffiny owsiano - jabłkowe, Magdalenki, czekoladowe makaroniki, makaroniki z dżemem malinowym, makaroniki z sosem karmelowym, amerykańskie pączki doughnutsy, lukier z syropem klonowym, ciasteczka z czekoladowymi piegami, scones, czyli kruche bułeczki, bretońskie ciasteczka maślane.
5. Torty
Kruche ciasto na tartę, flan z ciastem, tarta cytrynowa z bezą, tartaletki z kiwi i mascarpone, tartaletki z truskawkami.
Poziom trudności przepisów nie jest trudny wystarczy postępować według wskazówek, wtedy na pewno wszystko się uda i będzie smaczne 😊.
Książka jest bardzo solidnie wydana, i posiada przepiękne ilustracje, które są bardzo pomocne. Czcionka jest dośc duża co ułatwia czytanie i nie trzeba zbytnio się skupiać na tekście.
Publikacja może z powodzeniem posłużyć nam nie tylko do przyrządzania prostych słodkich deserów na co dzień ale również do przygotowania smacznego specjału na jakieś rodzinne spotkania czy przyjęcia. Lektura bardzo mi się spodobała i gorąco ją polecam, moim zdaniem książka nadaje się jak najbardziej na prezent młodej osobie, która pasjonuje się wypiekami.