Na ponad trzystu stronach autor przedstawia czytelnikowi fascynującą historię herbaty od starożytności aż do czasów dzisiejszych. Napar jest tu traktowany nie tylko jako środek spożywczy, lecz także jako przyczynek do spotkań, rytuałów, wydarzeń. Opisanie kulturowego aspektu parzenia herbaty i obalanie mitów na temat tego napoju nadaje książce antropologiczny charakter. Techniczne aspekty nie są jednak zaniedbane przez autora ? dokładny i rzetelny spis odmian liści i rodzajów herbat pitych w najróżniejszych miejsca świata zaimponuje nawet największym herbacianym nerdom.
"Czajnikowy.pl dobra herbata" to wyczerpujące kompendium wiedzy o herbacie. Poza częścią historyczno-teoretyczną czytelnik znajdzie tu także obszerną część obejmującą przepisy na najróżniejsze napoje z wykorzystaniem herbaty oraz dokładne opisy najdziwniejszych przyrządów i gadżetów herbacianych. Dzięki swojej obszerności i szczegółowości książka jest idealna zarówno dla nowych miłośników tego naparu, jak i doświadczonych smakoszy.
Rafał Przybylok prowadzi herbaciarnię w Zabrzu. Jest także jednym z założycieli blogu oraz kanału na YouTube "Czajnikowy.pl" popularyzujących wiedzę na temat odmian, sposobów parzenia i historii herbaty. O swojej największej pasji napisał dwie książki. Poza "Czajnikowym.pl..." ma na koncie jeszcze "Yerba mate w tydzień". W mediach obecny jest jako ekspert, prowadzi warsztaty ? wszystko dotyczące herbaty.