"Dieta w chorobach autoimmunologicznych" to przystępnie napisany, praktyczny poradnik wprowadzania diety, która wspiera leczenie chorób autoimmunologicznych.
Ludzki organizm to niezwykle skomplikowana maszyna, w której wiele czynników wzajemnie na siebie oddziałuje. Kiedy w tak złożonym układzie pojawia się jakiś błąd, konsekwencje mogą być niewyobrażalnie wręcz groźne. Choroby autoimmunologiczne powstają na skutek takiego właśnie błędu - układ odpornościowy rozpoznaje komórki własnego organizmu jako ciała obce. Zaczyna więc im przeciwdziałać. Aby zahamować ten proces, niezbędna jest farmakoterapia; można też podjąć własne działania, aby wspomóc leczenie, poprawić naturalną odporność organizmu i zminimalizować skutki choroby.
Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy między innymi: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa?Basedowa, chorobę Hashimoto, cukrzycę insulinozależną, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, sarkoidozę, a także bielactwo. To właśnie do osób cierpiących na te choroby oraz ich bliskich adresowana jest niniejsza książka. Nieważne, czy diagnozę postawiono wczoraj, czy też wiele lat temu - warto wprowadzić w swoim życiu zmiany, które wspomagać będą proces leczenia.
Ostatnimi czasy coraz mocniej zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna przy tych chorobach jest zdrowa, zbilansowana dieta. Informacji na ten temat jest mnóstwo, często są one jednak zupełnie sprzeczne. Nic zresztą dziwnego - chorób autoimmunologicznych jest wiele, podejść do odżywiania również. Warto więc sięgnąć po sprawdzone i rzetelne źródło wiedzy. "Dieta w chorobach autoimmunologicznych" Mirosławy Gałęckiej to przystępnie napisany poradnik pełen praktycznych wskazówek na temat żywienia w powyższych jednostkach chorobowych.
Znajdziemy tu odpowiedzi na pytania dręczące zarówno chorych, jak i ich najbliższych. Czy w przypadku chorób autoimmunologicznych jakakolwiek dieta ma sens? Jeśli tak, to jaka? Dlaczego tak ważne jest poprawne działanie naszych jelit? Co wprowadzić do diety, aby ją urozmaicić i zbilansować? Co powinniśmy wykluczyć z jadłospisu?
Poradnik ten przeprowadzi Cię przez cały proces wdrażania zmian w sposobie odżywiania. Jakich możesz spodziewać się korzyści? Jakie czyhają na Ciebie pułapki? W książce znajdziesz przepisy na zdrowe i smaczne dania, które z łatwością przygotujesz w domu. Autorka opisuje tu trzy kroki wprowadzania prawidłowej diety eliminacyjnej - z jej książką przejdziesz przez ten proces bezpiecznie i z dobrym skutkiem!
Ludzki organizm to niezwykle skomplikowana maszyna, w której wiele czynników wzajemnie na siebie oddziałuje. Kiedy w tak złożonym układzie pojawia się jakiś błąd, konsekwencje mogą być niewyobrażalnie wręcz groźne. Choroby autoimmunologiczne powstają na skutek takiego właśnie błędu - układ odpornościowy rozpoznaje komórki własnego organizmu jako ciała obce. Zaczyna więc im przeciwdziałać. Aby zahamować ten proces, niezbędna jest farmakoterapia; można też podjąć własne działania, aby wspomóc leczenie, poprawić naturalną odporność organizmu i zminimalizować skutki choroby.
Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy między innymi: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa?Basedowa, chorobę Hashimoto, cukrzycę insulinozależną, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, sarkoidozę, a także bielactwo. To właśnie do osób cierpiących na te choroby oraz ich bliskich adresowana jest niniejsza książka. Nieważne, czy diagnozę postawiono wczoraj, czy też wiele lat temu - warto wprowadzić w swoim życiu zmiany, które wspomagać będą proces leczenia.
Ostatnimi czasy coraz mocniej zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna przy tych chorobach jest zdrowa, zbilansowana dieta. Informacji na ten temat jest mnóstwo, często są one jednak zupełnie sprzeczne. Nic zresztą dziwnego - chorób autoimmunologicznych jest wiele, podejść do odżywiania również. Warto więc sięgnąć po sprawdzone i rzetelne źródło wiedzy. "Dieta w chorobach autoimmunologicznych" Mirosławy Gałęckiej to przystępnie napisany poradnik pełen praktycznych wskazówek na temat żywienia w powyższych jednostkach chorobowych.
Znajdziemy tu odpowiedzi na pytania dręczące zarówno chorych, jak i ich najbliższych. Czy w przypadku chorób autoimmunologicznych jakakolwiek dieta ma sens? Jeśli tak, to jaka? Dlaczego tak ważne jest poprawne działanie naszych jelit? Co wprowadzić do diety, aby ją urozmaicić i zbilansować? Co powinniśmy wykluczyć z jadłospisu?
Poradnik ten przeprowadzi Cię przez cały proces wdrażania zmian w sposobie odżywiania. Jakich możesz spodziewać się korzyści? Jakie czyhają na Ciebie pułapki? W książce znajdziesz przepisy na zdrowe i smaczne dania, które z łatwością przygotujesz w domu. Autorka opisuje tu trzy kroki wprowadzania prawidłowej diety eliminacyjnej - z jej książką przejdziesz przez ten proces bezpiecznie i z dobrym skutkiem!