"Dietetyka Sportowa" to książka dla studentów, trenerów, dietetyków i dla wszystkich tych, którzy chcą prawidłowo się odżywiać podczas aktywności fizycznej.
Dieta sportowa jest najczęściej lekceważonym i zaniedbanym elementem przygotowania zawodnika. Niestety nawet najcięższy trening i najdroższy sprzęt nie przyniosą efektów bez prawidłowego żywienia. Dieta w życiu sportowca jest bardzo ważna. Aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie na kalorie i niektóre składniki odżywcze, dlatego warto nauczyć się, jak właściwie komponować swój jadłospis.
Dieta dla sportowca jest uzależniona od wielu czynników, powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej, bo to nie tylko odpowiednia ilość kalorii, ale również wspieranie aktywności umysłowej i odporności organizmu. Najważniejsze składniki pokarmowe, jakie sportowiec powinien dostarczać swojemu organizmowi to: białko, które stanowi główny materiał energetyczny i budulcowy wskazany po treningu i węglowodany które stanowią optymalne źródło energii dla organizmu, zwłaszcza tkanek i mięśni, bo dostarczają najwięcej glukozy.
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważny jest także odpowiedni dobór witamin i elektrolitów, gdyż są one niezbędne do funkcjonowania organizmu. Wszystkie najważniejsze informacje można znaleźć w książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery specjaliści tłumaczą podstawowe relacje zachodzące w naszych organizmach i obalają mity dotyczące żywienia. To połączenie teorii z praktyką, którą Czytelnik będzie mógł osobiście wykorzystać.
Justyna Mizera - dietetyk sportowy. Najczęściej współpracuje ze sportowcami wyczynowymi, amatorami oraz dziećmi. Prowadzi szkolenia i wykłady z żywienia. Jest regularnym gościem programu na żywo "Dzień Dobry TVN" oraz "Pytania na śniadanie" w TVP2.
Krzysztof Mizera - doktor fizjologii sportu, trener personalny mistrzów świata, olimpijczyków i amatorów, komentator sportowy oraz pracownik uczelni wyższych. Sam uwielbia spędzać czas na siłowni. Jego pasją są również biegi (przebiegł już kilka półmaratonów).
Dieta sportowa jest najczęściej lekceważonym i zaniedbanym elementem przygotowania zawodnika. Niestety nawet najcięższy trening i najdroższy sprzęt nie przyniosą efektów bez prawidłowego żywienia. Dieta w życiu sportowca jest bardzo ważna. Aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie na kalorie i niektóre składniki odżywcze, dlatego warto nauczyć się, jak właściwie komponować swój jadłospis.
Dieta dla sportowca jest uzależniona od wielu czynników, powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej, bo to nie tylko odpowiednia ilość kalorii, ale również wspieranie aktywności umysłowej i odporności organizmu. Najważniejsze składniki pokarmowe, jakie sportowiec powinien dostarczać swojemu organizmowi to: białko, które stanowi główny materiał energetyczny i budulcowy wskazany po treningu i węglowodany które stanowią optymalne źródło energii dla organizmu, zwłaszcza tkanek i mięśni, bo dostarczają najwięcej glukozy.
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważny jest także odpowiedni dobór witamin i elektrolitów, gdyż są one niezbędne do funkcjonowania organizmu. Wszystkie najważniejsze informacje można znaleźć w książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery specjaliści tłumaczą podstawowe relacje zachodzące w naszych organizmach i obalają mity dotyczące żywienia. To połączenie teorii z praktyką, którą Czytelnik będzie mógł osobiście wykorzystać.
Justyna Mizera - dietetyk sportowy. Najczęściej współpracuje ze sportowcami wyczynowymi, amatorami oraz dziećmi. Prowadzi szkolenia i wykłady z żywienia. Jest regularnym gościem programu na żywo "Dzień Dobry TVN" oraz "Pytania na śniadanie" w TVP2.
Krzysztof Mizera - doktor fizjologii sportu, trener personalny mistrzów świata, olimpijczyków i amatorów, komentator sportowy oraz pracownik uczelni wyższych. Sam uwielbia spędzać czas na siłowni. Jego pasją są również biegi (przebiegł już kilka półmaratonów).