“Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” Łukasza Modelskiego to ciekawa pozycja powstała po przeprowadzeniu wielu rozmów na temat tego, co jedli bestsellerowi autorzy.
Wywiady z ciekawymi postaciami mogą inspirować do napisania prawdziwie imponujących książek. Tak jest właśnie w przypadku “Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” - książki, która wciąga od pierwszej strony!
Autor do napisania jej wykorzystać 50 ciekawych rozmów o literatach. W ten sposób pokazał, co i jak jadały wielkie persony. Ernest Hemingway, Charles Dickens, Miguel de Cervantes mieli swoje ulubione potrawy, a na sporą część z nich czytelnicy znajdą przepisy na końcu książki! Napisana w lekki i interesujący sposób pozycja ukazuje przemiany, jakie zachodziły na przestrzeni lat w kulinariach, co niejednokrotnie cię zaskoczy. “Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” nie jest oczywiście przeznaczona wyłącznie dla kucharek. Zainteresuje każdego, kto uwielbia krzątać się po kuchni lub zwyczajnie jest ciekawy, co znajdowało się najczęściej na talerzach słynnych postaci.
O autorze
Łukasz Modelski jest polskim dziennikarzem. Pisze felietony i prowadzi audycję literacko-kulturalną.
Mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu Wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor kilku książek, m.in.: "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL", "Kuchni na plebanii" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".