Prostota w kuchni? Tak! Tę książkę napisać mógł tylko facet. Jednak to również jeden z najbardziej znanych w Polsce specjalistów od kuchni wegańskiej, dyplomowany dietetyk i stuprocentowy roślinożerca. O kim mowa? Rzecz jasna o Eryku Wałkowiczu, autorze jednego z najpoczytniejszych blogów kulinarnych - erVegan.com. Oto jego debiutancka książka, w której zawarł ogromną część własnego doświadczenia o kuchni roślinnej i porady dla tych, którzy pragną pójść w jego ślady.
Czy bowiem potrawy czysto warzywne muszą być jałowe i mało atrakcyjne? Nie! Z na pozór prostych składników można uczynić niesamowite dania, które mają szansę każdemu przypaść do smaku. Z tej książki dowiemy się między innymi, w jaki sposób zmienić marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy. Jednak to nie tylko przepisy. Z książki Wałkowicza dowiemy się również, dlaczego urozmaicone posiłki są tak ważną podstawą zdrowej diety wegańskiej. Autor zawarł tu także szereg porad dotyczących tego, jak łączyć ze sobą poszczególne składniki, aby otrzymać smaczne, sycące i zbilansowane posiłki.
Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, iż w diecie Polaków za mało jest produktów roślinnych. Królują natomiast czerwone mięso i tłuszcze nasycone. Poza tym szybkie jedzenie, niezdrowa, przetworzona żywność z tak zwanych gotowców oraz zaspokajanie głodu w barach szybkiej obsługi to podstawowe przyczyny wielu chorób. W tej sytuacji zdecydowanie warto postawić na warzywa, owoce i inne produkty roślinne, aby wzbogacić i uzdrowić dietę swoją i swoich najbliższych. Eryk Wałkowicz udowadnia, iż mogą to być posiłki atrakcyjne, smaczne, zdrowe oraz sycące. Poza tym ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu i okazuje się zdumiewająco proste! Jeśli więc szukasz sposobu na kulinarną rewolucję we własnym domu, to pozycja idealna dla Ciebie!
My New Roots
0/5- Autor: Eryk Wałkowicz
- Wydawnictwo Flow Books
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2017
- Ilość stron: 240
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788324037407
- Język: polski
- ISBN: 9788324037407
- EAN: 9788324037407
- Wymiary: 170x234
- Powiązane tematy: Czarny Piątek, 12 hitów dla wegan i wegetarian, książki kucharskie na prezent
Recenzje książki ErVegan. Roślinna kuchnia dla każdego (4)
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Ewa G. w dniu 2017-12-29Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąErVegana poznałam zupełnie przez przypadek szukając inspiracji na przepisy stricte warzywne. I ani się obejrzałam - większość przepisów brałam właśnie ze strony Autora. Szczególnie, że mając już spory staż w wegetarianizmie pomysły mają prawo się wyczerpać. Kiedy więc zobaczyłam, że Eryk Wałkowicz wydaje książkę - musiałam ją mieć!
Sama książka wygląda na solidną, dość gruby papier wykorzystany do druku tylko potęguje to odczucie. Dużym plusem jest również ilość zdjęć i jakość ich wykonania - nie są one na siłę przerobione w programie graficznym, ale wydają się jakby robił to "kolega z podwórka, który zna się na rzeczy".
Ukazują one kolejną zaletę wszystkich przepisów Autora, nie tylko tych zawartych w książce. PROSTOTA. Wśród składników nie znajdziemy zazwyczaj wyszukanych produktów, po które należałoby iść do specjalistycznych sklepów. Większość dań można przygotować z tego, co ma się w domu.
Na wstępie Eryk Wałkowicz wprowadza nas w świat wegan oraz sypie garścią bardzo przydatnych rad - jakie sprzęty warto mieć w kuchni czy jak stać się bardziej oszczędnym.
Następnie przychodzi pora na same przepisy, i, jak już wspomniałam, nie są one skomplikowane i rujnujące kieszeń. Co więcej obalają one mit, że z prostej marchewki i pietruszki nie można wyczarować cuda :) nawet ktoś, kto nie jest przekonany do kuchni wegańskiej, a na dodatek nie do końca radzi sobie w kuchni, znajdzie coś dla siebie.
Jeśli ktoś nie dysponuje dużym budżetem, dużą ilością wolnego czasu i jest ciekawy diety wegańskiej - myślę, że powinien pochylić się nad tą pozycją i spróbować chociaż wegańskiego rosołu :) -
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Agata S. w dniu 2017-06-02Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 2 osób uznało recenzję za przydatnąNie trzeba być weganinem/weganką by czerpać przyjemność z tej książki. Pięknie wydana, w twardej oprawie, z profesjonalnie wykonanymi zdjęciami cieszy oko, a ciekawe i zaskakujące przepisy inspirują do zdrowego gotowania. Polecam!
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Kasia K. w dniu 2017-03-13Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
10 z 12 osób uznało recenzję za przydatną"Kuchnia roślinna..." to całe mnóstwo genialnych porad i przepisów na potrawy, które niesamowicie pyszne, a do tego niesamowicie proste w wykonaniu. Niech nie obawia się nikt, kto sądzi, że trafi na książkę pełną skomplikowanych receptur, wymagających trudno dostępnych składników. Tutaj kuchnia jest naprawdę dla każdego, na każdą kieszeń i na każde podniebienie. A gdy doda się do tego przepiękne wydanie, można z czystym sumieniem rozpłynąć się z zachwytu. Polecam wszystkim!
-
Recenzent WybitnyOcena: 5/5Dodana przez Martyna K. w dniu 2020-04-15Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąOd dłuższego czasu staram się ograniczać spożywanie mięsa. Do diety wegetariańskiej jeszcze daleka droga, dlatego z chęcią sięgam po tytuły książek z kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej, aby urozmaicić moje posiłki i gotowanie.
Po książkę Eryka Wałkowicza pt. "ErVegan. Roślinna kuchnia dla każdego" sięgnęłam za namową koleżanki z pracy i jestem po prostu oczarowana! Wiele pomysłów przede wszystkim na łatwe i smaczne dania. Jak sama nazwa wskazuje - kuchnia roślina dla każdego i z tym się jak najbardziej zgadzam. W większości nie są to wyszukane przepisy, dzięki czemu każdy powinien poradzić sobie z przygotowaniem i znalezieniem składników w sklepie. Pomimo tego, że przepisy są proste, to są równocześnie bardzo efektowne. Zachwyciły nie tylko mnie, ale również mojego mięsolubnego męża. ;) Szczególnie przypadły nam do gustu pasty kanapkowe.
Ja jestem zauroczona i dzięki temu moja dieta została wzbogacona o nowe smaki. Na pewno wypróbuję większość przepisów, choć póki co, w kryzysowych chwilach, sięgam raczej po te szybkie do wykonania pozycje.