Istota ryżu

Autor:

Michael Booth

Średnia: 5.0 Ilość ocen: 1
Wysyłka w
Produkt niedostępny
Ilość stron
384
Rok wydania
2018
Inne wersje (1)
eBook, mobi, epub
za 37,05 zł
Nasza cena: 34,07 zł 39,00 zł Taniej o: 13%

Produkt niedostępny

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.

W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi – a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.

Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiędzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchnięciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne świątynne jedzenie na górze Koya.

W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.

To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.

Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.

Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.

Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

Warto zwrócić uwagę na...
Poznaj blaski i cienie życia na dostatniej Północy!W krajach skandynawskich mieszkają najszczęśliwsi ludzie na świecie. Nie zmieniają tego nadzwyczaj wysokie podatki, jakie płacą Norwegowie, problemy z alkoholem Finów ani chłodne stosunki Szwedów z sąsiadami.Co decyduje o zadowoleniu społecznym w...
dodaj do schowka Do koszyka 41,92 zł
Kolejna książka autora bestsellera Skandynawski raj Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy nie tylko ze sobą sąsiadują, ale też należą do jednej wielkiej konfucjańskiej rodziny. W sferze kulturowej łączy ich bardzo wiele, a przyjazne stosunki mogą im przynieść mnóstwo korzyści. Dlaczego wiec pałają do...
dodaj do schowka Do koszyka 40,94 zł
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth...
dodaj do schowka Do koszyka 37,05 zł
Kolejna książka autora bestsellera Skandynawski raj Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy nie tylko ze sobą sąsiadują, ale też należą do jednej wielkiej konfucjańskiej rodziny. W sferze kulturowej łączy ich bardzo wiele, a przyjazne stosunki mogą im przynieść mnóstwo korzyści. Dlaczego więc pałają do...
dodaj do schowka Do koszyka 45,59 zł
To reportaże dziennikarki, która była w samym sercu wydarzeń. To relacje z rosyjskiej operacji przejęcia Krymu i zaogniania się konfliktu w Donbasie niemal godzina po godzinie, ze szczegółami, na które nie było miejsca w telewizyjnych relacjach. To przeciwnicy i zwolennicy rosyjskiego prezydenta...
dodaj do schowka Do koszyka 35,10 zł
Kim są muzułmanki mieszkające w Polsce? Jak żyją, pracują, podróżują? Czy realizują swoje pasje?  Jak wychowują dzieci? Kto rządzi w ich domu? Czy odwiedzają puby i grają w piłkę nożną? Poddaję się to pierwszy reportaż o świecie żyjących w Polsce muzułmanek: konwertytek, Tatarek, mieszkających tu...
dodaj do schowka Do koszyka 46,86 zł
Szczegóły

Pokaż więcej

  • Autor: Michael Booth
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2018
  • Ilość stron: 384
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788301197889
  • Język: polski
  • Podtytuł: O duszy japońskiego jedzenia
  • Oryginalny tytuł: The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan
  • ISBN: 9788301197889
  • EAN: 9788301197889
  • Wymiary: 14.3x20.5x2.5 cm

Recenzje książki Istota ryżu (1)

  1. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Kulinarne tradycje Japonii…

    Japonia kojarzy ci się z ryżem i wodorostami, zaś w bardziej wyrafinowanej formie – z sushi? Nic bardziej mylnego, bowiem prawdziwa, tradycyjna kuchnia japońska kryje w sobie ogromne pokłady interesujących smaków i zapachów. I choć nie zawsze są one akceptowalne przez nasze kubki smakowe, to z pewnością warto się nimi zainteresować. Nawet, jeśli nie zostaniemy fanami tradycyjnych potraw, to z pewnością długo będziemy opowiadać o doznaniach, jakie wywołują fermentowane wnętrzności kalmarów.

    Na taką wyprawę szlakiem japońskich potraw, ale również tradycji i kultury jedzenia, zdecydował się Michael Booth, zaś z wyprawy tej i uzyskanych w jej trakcie doświadczeń, zrodziła się wspaniała książka pt. „Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa PWN książka, to nie tylko opis potraw, którymi delektował się i/lub które degustował autor i jego rodzina, ale również opisy restauracji i innych miejsc, w których odkrywał ON nowe smaki, to także relacje z rozmów z producentami czy hodowcami. Wszystko to zamknięte jest w ramy publikacji, którą czyta się jak najlepszą powieść. Ten kulinarny reportaż zachwyci zarówno osoby, które przygotowaniem potraw czy pisaniem o nich zajmują się zawodowo, jak i wszystkich tych, którzy są otwarci na nowe smaki, którzy lubią podróże i którzy – być może– z kuchnią japońską będą mieć do czynienia po raz pierwszy.

    Tę kulinarną podróż rozpoczynamy od Okinawy, gdzie zachwycimy się bakłażanami, a nawet zdobędziemy kilka ich sadzonek. Następnie odwiedzimy jedną z czterech japońskich wysp, Kiusiu, gdzie próbować będziemy umibudō, czyli rodzaju wodorostu, nazywanego również „morskim kawiorem” lub „winogronami morza”. Ten zaskakujący artykuł spożywczy, który zaintrygował nawet Caroline Kennedy, córkę JFK, to prawdziwa esencja intensywnego smaku oceanu. Popijać będziemy przy tym awamori, czyli popularny napój alkoholowy, produkowany z długoziarnistego ryżu basmati. To na Kiusiu autor odkrył też najlepszą wieprzowinę, nie bez przyczyny bowiem położone na południu wyspy miasto Kagoshima, jest stolicą japońskiego przemysłu wieprzowego.

    Podróżując wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy Kiusiu autor zgłębiał również tradycję wyrobu nori, czyli czarnych, suszonych wodorostów, przypominających papier i używanych do wyrobu rolek sushi. Wraz z rodziną Booth rezyduje również w Obamie, czyli popularnym kurorcie słynącym z siarkowych źródeł, bawi się też w Huis Ten Bosch, parku rozrywki w prefekturze Nagasaki, gdzie wielbiciele czekolady będą w siódmym niebie odwiedzając m.in. Dom Czekolady.

    Booth wyrusza również do Shimane, najsłabiej zaludnionej prefektury w Japonii, okolic, gdzie wciąż królują duchy i legendy. To właśnie w Shimane znajduje się prawdopodobnie najstarsza w kraju świątynia, o nazwie Izumo Taisha, dedykowana bóstwu małżeństwa, patronowi rolnictwa, interesów i zdrowia. Autor uczestniczy w japońskiej ceremonii picia herbaty, próbuje też Izumo soba, wyjątkowego makaronu powstałego z mąki z mielonych całych ziaren gryki i podawanego w płynie, w którym makaron ten jest gotowany.

    To zaledwie kilka potraw i przystanków (przysmaków) na drodze Bootha, ale już one wystarczą, by rozbudzić ciekawość i pobudzić ślinianki do pracy. Plastyczny język autora i szczegółowość jego relacji sprawia, że czujemy się członkami kulinarnej wyprawy Michaela Bootha. „Istota ryżu” to zatem wspaniała książka, która inspiruje i zachęca nas do przesuwania granic naszej kulinarnej tolerancji, ale i fascynująca lektura, która umożliwia nam zagłębienie się w kulturę kraju o tak bogatych i różnorodnych kulinarnych tradycjach.

    Justyna Gul

    Qultura słowa

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
Wybrane bestsellery
Najlepsze chwile w życiu to te, kiedy zaczynasz odliczanie dni do śmierci. Trzy kobiety. Narkotyki. Wielka wygrana. I zdrada. Kiedy Drwalu, dawny zawodnik, kibol i gangster, kończy odsiadkę i zostaje taksówkarzem, jego życie staje się mierne i nudne. Nie dodają mu barw ani drobna dealerka...
dodaj do schowka Do koszyka 33,90 zł
Najlepsze chwile w życiu to te, kiedy zaczynasz odliczanie dni do śmierci. Trzy kobiety. Narkotyki. Wielka wygrana. I zdrada. Kiedy Drwalu, dawny zawodnik, kibol i gangster, kończy odsiadkę i zostaje taksówkarzem, jego życie staje się mierne i nudne. Nie dodają mu barw ani drobna dealerka...
dodaj do schowka Do koszyka 24,39 zł
Grażyna i Janusz, małżeństwo z Warszawy, przyjeżdżają na długi weekend do Zakopanego. Grażyna popada tam w obłęd, który ostatecznie doprowadzi do tragedii. Jerzy, policjant z Gdańska, szuka wytchnienia po traumatycznych przeżyciach. Jednak widząc szkody, jakie powoduje halny, zgłasza się do pomocy...
dodaj do schowka Do koszyka 38,69 zł
POKAŻĘ WAM ŚWIAT SOCIAL MEDIÓW, JAKIEGO NIE ZNACIE Widziałem ludzi, którzy dla zasięgów robili z siebie idiotów, porzucali swoje miłości i oszukiwali najbliższych. Bywałem na imprezach, gdzie cukiernice z kokainą przechodziły z rąk do rąk, a milionowe kontrakty dostawali tylko ci, którzy ćpali....
dodaj do schowka Do koszyka 35,59 zł
Życie zawsze daje nam drugą szansę na szczęście... Wzruszająca i pełna humoru opowieść o tym, co jest, i o tym, co bezpowrotnie minęło. Historia dramatycznej miłości oraz przyjaźni, która łączy pokolenia i buduje nieprawdopodobne mosty. Słodko-melancholijna powieść, która zwróciła uwagę krytyków i...
dodaj do schowka Do koszyka 40,08 zł
ŻYCIE ZAWSZE DAJE NAM DRUGĄ SZANSĘ NA SZCZĘŚCIE… Wzruszająca i pełna humoru opowieść o tym, co jest, i o tym, co bezpowrotnie minęło. Historia dramatycznej miłości oraz przyjaźni, która łączy pokolenia i buduje nieprawdopodobne mosty. Literacki debiut autorki „,Życia Violette“, i „,Cudownych lat“,....
dodaj do schowka Do koszyka 38,35 zł

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula