“Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” to wegańska książka kucharska, która zrewolucjonizowała współczesną kuchnię polską. Najlepsze przepisy zainteresują nawet największego mięsożercę!
Chociaż polska kuchnia charakteryzuje się raczej dużą ilością mięsa i wielu jej zwolenników nie wyobraża sobie, że mogłoby być inaczej, są zwolennicy również innego stylu odżywiania. Autorka książki “Jadłonomia” pokazuje, że w prosty i niezwykle kolorowy sposób można przyrządzić efektowne dania bez produktów odzwierzęcych. Dodatkowo nie muszą być zawsze bardzo wymyślne i drogie. Można wykorzystywać lokalne produkty i sezonowe warzywa oraz owoce.
Roślinne przepisy, które znajdujemy w książce zainteresowały już wielu wielbicieli bloga Marty Dymek. Tym razem jednak możemy spotkać się z nimi w tradycyjnej wersji, przepięknie i barwnie ilustrowanej oraz wydanej z dużą starannością. Zachwyci nawet najbardziej wymagających Czytelników, których już sama okładka może zachęcić do przygód w kuchni. Ponad sto przepisów przedstawionych jest w sposób klarowny, przejrzysty i bardzo przystępny nawet dla laika. Odnajdą się tu zarówno osoby, które po raz pierwszy mają styczność z takim sposobem przyrządzania posiłków, jak i wieloletni wegetarianie i weganie.