"Jedzenie, mity i nauka" to znakomite połączenie książki popularnonaukowej poświęconej faktom i mitom dotyczącym jedzenia oraz poradnika kulinarnego. Solidna dawka wiedzy i przepisy na zdrowe i pyszne dania!
Każdy z nas potrzebuje pożywienia. Jemy wiele rzeczy. Właściwie każdy człowiek ma swój specyficzny styl żywienia uwarunkowany przyzwyczajeniami, upodobaniami i tradycją kulturową, w której żyje. Wiadomo, że to, co jemy ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Przekonali się o tym choćby członkowie załogi kapitana Cooka, których owoce cytrusowe uchroniły przed szkorbutem. Nic więc dziwnego, że wokół odżywiania narosło mnóstwo mitów, które często niewiele wspólnego mają z ustaleniami naukowymi. Książka, którą prezentujemy w tym miejscu bezlitośnie oddziela fakty od mitów!
Obecnie jest na rynku cała masa produktów oznaczonych jako "light". Czy rzeczywiście są one zdrowsze? A może od nich także łatwo przytyć? A co z cukrem? Czy można się od niego uzależnić? Popularne są ostatnimi czasy zamienniki cukru, ale czy któraś z tych substancji jest zdrowa? Czy każdego tłuszczu powinniśmy się wystrzegać? A co z domowymi sposobami leczenia? Czy czosnkiem naprawdę możemy wyleczyć przeziębienie?
Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź na kartach książki "Jedzenie, mity i nauka". Nie jest to jednak zwyczajna popularnonaukowa pozycja poświęcona kwestii jedzenia. Autorka umieściła tu także przepisy na zdrowe, pełnowartościowe i proste w przygotowaniu dania. Są to między innymi wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem.
Frida Duell to ceniona specjalistka żywieniowa pracująca w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Jakiś czas temu pełniła funkcję głównego redaktora czasopisma "Moderna Läkare". Pisała także artykuły popularnonaukowe. Doskonale wie, w jaki sposób przekazywać wiedzę o wynikach nowych i klasycznych badań. Analizuje, wyciąga wnioski zawsze w ściśle naukowym duchu.
Każdy z nas potrzebuje pożywienia. Jemy wiele rzeczy. Właściwie każdy człowiek ma swój specyficzny styl żywienia uwarunkowany przyzwyczajeniami, upodobaniami i tradycją kulturową, w której żyje. Wiadomo, że to, co jemy ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Przekonali się o tym choćby członkowie załogi kapitana Cooka, których owoce cytrusowe uchroniły przed szkorbutem. Nic więc dziwnego, że wokół odżywiania narosło mnóstwo mitów, które często niewiele wspólnego mają z ustaleniami naukowymi. Książka, którą prezentujemy w tym miejscu bezlitośnie oddziela fakty od mitów!
Obecnie jest na rynku cała masa produktów oznaczonych jako "light". Czy rzeczywiście są one zdrowsze? A może od nich także łatwo przytyć? A co z cukrem? Czy można się od niego uzależnić? Popularne są ostatnimi czasy zamienniki cukru, ale czy któraś z tych substancji jest zdrowa? Czy każdego tłuszczu powinniśmy się wystrzegać? A co z domowymi sposobami leczenia? Czy czosnkiem naprawdę możemy wyleczyć przeziębienie?
Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź na kartach książki "Jedzenie, mity i nauka". Nie jest to jednak zwyczajna popularnonaukowa pozycja poświęcona kwestii jedzenia. Autorka umieściła tu także przepisy na zdrowe, pełnowartościowe i proste w przygotowaniu dania. Są to między innymi wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem.
Frida Duell to ceniona specjalistka żywieniowa pracująca w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Jakiś czas temu pełniła funkcję głównego redaktora czasopisma "Moderna Läkare". Pisała także artykuły popularnonaukowe. Doskonale wie, w jaki sposób przekazywać wiedzę o wynikach nowych i klasycznych badań. Analizuje, wyciąga wnioski zawsze w ściśle naukowym duchu.