“Jeść czy nie jeść?”, oto jest pytanie!
Odpowiedź na nie spróbuje znaleźć dla nas Krystyna Naszkowska.
Czy na pewno wiesz, które produkty są dla Ciebie odpowiednie, a które niekoniecznie? Czy w żywieniu opierasz się na mitach, czy też znasz wyniki badań, które podpowiadają, jak modyfikować dietę i tym samym żyć zdrowo?
Publikacja "Jeść czy nie jeść? Rozmowy z ekspertami o zdrowym odżywianiu” to nowe wydanie książki, która została uzupełniona informacjami uwzględniającymi najnowsze badania naukowe dotyczące żywienia człowieka. Autorka przeprowadziła bowiem szereg rozmów ze specjalistami w dziedzinie odżywiania - rozmawiała zarówno z dietetyczką, genetykiem czy bioetykiem, jak i z ekspertami od żywienia człowieka. Każdy z naukowców i specjalistów, z którymi autorka przeprowadzała wywiad, opierał się w swoich wypowiedziach na wynikach najnowszych badań naukowych. W ten sposób rozmówcy Krystyny Naszkowskiej rozprawiają się z mitami dotyczącymi żywienia, funkcjonującymi w naszym społeczeństwie od lat.
Specjaliści, którzy zabierają głos na łamach książki, opowiadają o wpływie glutenu oraz laktozy na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Starają się rozwiać przy tym wszelkie codzienne żywieniowe wątpliwości, m.in. kwestię tego, czy należy unikać żywności modyfikowanej, a także czy jedzenie żywności ekologicznej na pewno zapewni nam dłuższe życie. Udowadniają, jak naprawdę jest z jajami: czy są one zdrowe, czy może trują? Rozstrzygają też, czy masło faktycznie jest zdrowsze od margaryny. Wskazują pozytywy i negatywy jedzenia mięsa oraz diet wegetariańskich czy wegańskich. Próbują znaleźć odpowiedź na pytanie, czy istnieje dieta idealna.
O autorce
Krystyna Naszkowska to polska dziennikarka prasowa, publicystka i reporterka "Gazety Wyborczej". Jest autorką takich książek jak: "Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem", "Polskie rody biznesowe", "Wygnani do raju, szwedzki azyl", "Ani tu, ani tam, Marzec ‘68-powroty", "My, dzieci komunistów" oraz "Jeść czy nie jeść? Rozmowy z ekspertami o zdrowym odżywianiu".