Migrena jest jedną z najpowszechniejszych, a jednocześnie najbardziej enigmatycznych dolegliwości od wieków. Dziś już wiadomo, że można ją redukować albo nawet całkowicie usunąć, przestrzegając pewnych zasad. "Koniec z migreną. Program żywieniowy definitywnie eliminujący bóle głowy i stany zapalne " Josha Turknetta to książka dla tych, którzy regularnie zmagają się z dokuczliwym bólem głowy i chcą to zmienić.
Jeśli widmo dotkliwego bólu głowy i gałki ocznej nie pozwala Ci normalnie funkcjonować, ta książka powinna znaleźć się na Twojej półce. Migrena u niektórych sygnalizowana jest przez tak zwaną aurę, czyli problemy ze wzrokiem. U innych pojawia się nagle bez ostrzeżenia. Niektórym pomaga odpoczynek w pozycji horyzontalnej, koniecznie w ciemnym i cichym pomieszczeniu. Jeszcze inni zażywają silne tabletki na migrenę i nie czują żadnej ulgi. A może by tak spróbować zupełnie ją wyeliminować?
Nagłe ataki migreny bardzo często sprowokowane są przez spożywanie konkretnych potraw, takich jak czekolada, ser czy też picie czerwonego wina. Istnieje wiele składników, które czasem trudno zlokalizować w potrawach, a których nawet niewielkie ilości mogą doprowadzić do ataku migreny. Jeśli je poznasz, będziesz wiedzieć, jak unikać silnego bólu.
O autorze
John Turknett jest uznanym neurologiem, który opracował program żywieniowy dla osób cierpiących na migrenę, opierając się nie tylko na badaniach, ale również na osobistych doświadczeniach.