Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królowały na stołach dawnych Słowian? Kiedy wynaleziono rosół i dlaczego barszcz nosi taką, a nie inną nazwę? A może chcielibyście ugotować jakąś potrawę rodem ze średniowiecza? Z książką Hanny i Pawła Lisów - "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" - jest to możliwe!
Wczesne średniowiecze to bez wątpienia niezwykle ciekawa epoka, także pod względem kulinarnym. Choć dzisiaj trudno to sobie wyobrazić, ówcześni kucharze musieli obyć się bez doprawiania potraw pieprzem, a gościom nie proponowano kawy i herbaty, bo takich napojów po prostu nie znano. A jednak kuchnia naszych przodków wcale nie była nudna i, wbrew pozorom, znali o wiele więcej potraw niż tylko tłuste mięsiwa zapijane piwem.
W ramach swojego projektu, Hanna i Paweł Lis - bibliotekarka i archeolog, pasjonaci archeologii doświadczalnej - zgłębili tajniki wiedzy etnograficznej, historycznej, botanicznej i zielarskiej, a także przeszli od kulinarnej teorii do praktyki! W Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym założyli swoją własną "średniowieczną" kuchnię, z własnoręcznie przygotowanym paleniskiem i samodzielnie ulepionymi naczyniami.
W książce "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" znajdziemy zdjęcia z ich kulinarnych eksperymentów, ciekawostki historyczne, kolekcję 120 przepisów oraz listę produktów znanych i używanych przez naszych przodków. Większość potraw (m.in. polewka grzybowa, dania z różnorodnych kasz, soczewicy i mięs, miód pitny, nalewki, a nawet pokrzywowe chrupki) możemy spróbować przyrządzić w naszej własnej kuchni. Jeśli będziemy chcieli pójść o krok dalej, znajdziemy tu też kilka porad, jak wędzić owoce czy gotować w glinianych garnkach.
W swojej drugiej książce Hanna Lis zabiera nas w podróż dookoła świata. "Mój świat na talerzu" to zbiór 80 przepisów dla tych, którzy chcieliby poznać przepisy rodem z kuchni żydowskiej, arabskiej, włoskiej, indonezyjskiej i wielu innych.
Opinie o książce
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny "Polityki”
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
O autorach
Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.
Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”.