Książka w całości poświęcona włoskiej sztuce kulinarnej, z uwzględnieniem najbardziej charakterystycznych smaków Italii. Zawiera 150 najlepszych przepisów, wywodzących się z tradycji. Całość podzielona została na poszczególne regiony, okraszona dużą dawką informacji i ciekawostek dotyczących kuchni wybranych miejsc oraz używanych składników.
Książka jest dla osób, które cenią włoską kuchnię i wszystkich, którzy uwielbiają pyszne i aromatyczne dania.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- zawiera ponad 150 tradycyjnych przepisów na włoskie dania
- pozwala na poznanie wielu ciekawostek o wybranych regionach Italii
- w poradniku znajdują się szczegółowe informacje dotyczące między innymi użytych w przepisach składników
- pozwala prowadzić naturalną, prostą i bogatą w smaki kuchnię
- zawiera piękne, kolorowe fotografie gotowych dań.
- Autor: Marino Marini
- Wydawnictwo Jedność
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2017
- Ilość stron: 256
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788379718061
- Język: polski
- Tłumacz: Pająk Zofia, Kozak Krystyna
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788379718061
- EAN: 9788379718061
- Wymiary: 22.0x26.8x2.2 cm
- Powiązane tematy: Czarny Piątek
Recenzje książki Made in Italy. Smaki, składniki i tradycyjne przepisy (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Justyna G. w dniu 2018-06-16Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąPodano do stołu!
Po włosku potrafisz powiedzieć tylko „Ciao!”, ewentualnie „Fico!”? Z włoskich potraw potrafisz wymienić wyłącznie pizzę oraz spaghetti? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałaś / odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że pora zainteresować się – jeśli nie językiem włoskim – to przynajmniej włoską kuchnią. Jak to zrobić? Najlepiej sięgając po obszerną publikację, która dalece odbiega od typowej książki kucharskiej, a stanowi niemal dzieło sztuki, w tym sztuki kulinarnej.
Mowa tu o książce „Made In Italy. Smaki, składniki i tradycyjne przepisy”, opublikowanej nakładem Wydawnictwa Jedność. Marino Marini oraz Davide Oldani przybliżają swoim czytelnikom (nie tylko smakoszom) wspaniały i przesycony smakami oraz zapachami kraj, dzieląc się z nami wiedzą na temat poszczególnych regionów i typowych dla danej okolicy potraw. Ta kulinarna podróż, w którą wyrusza czytelnik, zabiera nas między innymi do Piemontu, Ligurii i Doliny Aosty, do Lombardii, dając również szanse na smakowanie przysmaków Lacjum, Abruzji i Milise, a także rozpieszcza nasze podniebienia wizytą na Sycylii i Sardynii.
Poznajemy zarówno okolice i tło historyczne, a także tradycje kulinarne danego regionu, a także zgłębiamy naszą wiedzę o produkcji wybranych przysmaków czy składników niezbędnych do tego, by przysmaki te przygotować. Autorzy przywołują również przepisy na wspaniałe potrawy, dzięki którym każdy będzie mógł zostać szefem kuchni i powtórzyć kulinarne wyczyny autorów. Szeroki wybór przepisów – książka zawiera ich aż sto pięćdziesiąt – zarówno na przekąski, dania obiadowe, jak i słodkie desery, pozwala komponować menu na cały tydzień, złożone wyłącznie z włoskich smaków. To prawdziwa gratka dla miłośników Włoch i dobrego jedzenia, ale też wspaniała zabawa czy pomysł na spędzenie czasu z bliskimi osobami na testowaniu kolejnych potraw.
Na stronach książki znajdziemy instrukcje przygotowania takich delicji, jak kluseczki z serem castelmagno, naleśniki z Doliny Aosty, cielęcina w sosie tuńczykowym, cappon magro, risotto z białymi szparagami, strudel z jabłkami, czy ryż alla pilota. To zaledwie niewielki procent wspaniałych potraw, do przyrządzenia których zainspiruje nas książka. Wspaniałe zdjęcia, które uzupełniają przepisy pobudzają naszą wyobraźnię i zniewalają kubki smakowe. Inspirują również do samodzielnego przygotowania dań – większość z nich nie jest skomplikowana, zaś składniki dostępne są obecnie w rodzimych sklepach bądź też istnieje możliwość ich zamówienia w sieci.
Piękne wydanie książki, jej cudowna, twarda oprawa, wyjście poza ramy typowej książki kucharskiej i rozszerzenie naszej wiedzy na temat kraju o regiony Włoch i typowe dla nich potrawy sprawiają, że publikacja „Made In Italy” jest książką zarówno wyjątkową, jak i … smakowitą. Co więcej, przyjemność sprawia nam nie tylko degustowanie przygotowanych dzięki przepisom potraw, ale i samo przeglądanie tego wyjątkowego przewodnika po włoskiej kuchni, wypełnionego pięknymi zdjęciami i smakami. W taką podróż warto wyruszyć nie tylko wakacyjną porą!
Justyna Gul
Qultura słowa