Magda Gessler

Magda Gessler urodziła się w 1953 roku. Jest znaną polską restauratorką i właścicielką kilkunastu restauracji. Poza tym maluje, prowadzi programy telewizyjne i wydaje autorskie książki kucharskie.

 

Restauratorka wychowała się w Bułgarii oraz na Kubie. Spowodowane było to działalnością polityczną jej ojca. Po latach wróciła do Polski i w 2005 roku wydała książkę “Kuchnia. Moja pasja”, a następnie w 2007 roku “Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie”. Regularnie tworzy felietony dla tygodników “Wprost” i “Newsweek”.

 

Największą popularność w Polsce przyniósł jej program “Kuchenne rewolucje”, emitowany nieprzerwanie od 2010 roku. Autorka stara się pomóc restauratorom i przywrócić świetność ich restauracjom. Dodatkowo od 2017 roku prowadzi swój program “Sexy kuchnia Magdy Gessler”.

 

Magda Gessler słynie z niebanalnych przepisów, skupiając się na kuchni regionalnej. Ceni polskie produkty i historię, która stoi za poszczególnymi daniami. Ponadto wydała pozycję “101 najlepszych hoteli i restauracji w Polsce”, w której, opierając się na własnych doświadczeniach, poleca najlepsze miejsca w kraju na odpoczynek i strawę.