O tym, że dzisiejsze konsumpcyjne społeczeństwo żywi się w bardzo nieefektywny sposób, mówi się od co najmniej kilkudziesięciu lat. Co prawda zjadamy żywność o coraz lepszej jakości i większej zawartości zdrowych składników odżywczych, ale z drugiej strony bardzo mocno marnotrawimy nasze jedzenie.
Ilość wyrzucanych produktów z roku na rok się zwiększa. Skutkiem tego są przepełnione śmietniki marketów i restauracji, w których zalegają codziennie kilogramy resztek, które jeszcze tego samego dnia leżało na sklepowych półkach lub na białych talerzach w restauracjach i knajpach. W resztkach tych możemy znaleźć suche kromki chleba, resztki jogurtów, brzydsze jabłka, przeterminowany makaron czy obierki po ziemniakach ? słowem, wszystko to, co mogliśmy zjeść, ale zdecydowaliśmy się wyrzucić.
Czy jednak problem masowego marnotrawienia żywności faktycznie jest aż tak poważny, jak mówią nam o tym media i politycy? "Na marne" stara się odpowiedzieć na to pytanie. Jest to zbiór reportaży w którym Marta Sapała próbuje opowiedzieć nam o naszych nawykach żywieniowych.
Autorka postanowiła dogłębnie zbadać temat, pisząc ten reportaż. Przeprowadziła dziesiątki rozmów z ludźmi, którzy jedzą to, co znajdują na co dzień w śmietnikach. Zajrzała do szafek i kompostowników osób, które zgodziły się na przeprowadzenie z nimi wywiadów, sprawdziła wiele kontenerów przy supermarketach i odwiedziła miejsca, w których żywność powstaje oraz te, gdzie jedzenie na dobre kończy swój żywot.
Marta Sapała to dziennikarka mieszkająca obecnie w Warszawie i autorka wielu reportaży. Od lat współpracuje z "Polityką" i "Zwierciadłem". Napisała kilka książek, w tym jedną bliską tematyce do jej najnowszego reportażu: "Mniej. Intymny portret zakupowy Polaków".