Poznaj przepisy na stworzenie tradycyjnych nalewek i likierów w domowym zaciszu z książką Andrzeja Arcimowicza i Józefa Bareckiego "Domowe nalewki i likiery".
Likiery to słodycz zamknięta w kropli alkoholu. Swoją nazwę zawdzięczają łacińskiemu słowu "liquefacere", co w tłumaczeniu oznacza rozpuszczać lub mieszać. Aromatyzowane na bazie spirytusu, które w swoim składzie mają różne dodatki: mleko, śmietanę lub owoce. Mogą również zawierać domieszki alkoholi np. whisky czy koniaku. Sposobów picia likierów jest chyba tak dużo, jak ich rodzajów, są częstym dodatkiem do drinków. Lubiane w szczególności przez damskie grono. Jedną z jego głównych ich cech jest mała zawartość alkoholu.
Nalewki to alkoholowe wyciągi z ziół, kwiatów, owoców czy korzeni. Zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Powstają w procesie maceracji, czyli przez zalanie alkoholem, w stężeniu od ok. 35 do 96%, wybranych składników. Rzadziej macerat zalewa się innymi rodzajami alkoholi, np. winem, koniakiem, czy ginem. Nalewkę podaje się w małych kieliszkach, do mięs według staropolskiej tradycji podaje się półwytrawne i półsłodkie. Warto również wspomnieć, że oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze.
Sprawdzone przepisy z książki Andrzeja Arcimowicza i Józefa Bareckiego na likiery i nalewki pozwolą Ci zapełnić piwniczkę i kredens pysznymi domowymi wyrobami, którymi będziesz mógł się delektować z przyjaciółmi i rodziną.
Likiery to słodycz zamknięta w kropli alkoholu. Swoją nazwę zawdzięczają łacińskiemu słowu "liquefacere", co w tłumaczeniu oznacza rozpuszczać lub mieszać. Aromatyzowane na bazie spirytusu, które w swoim składzie mają różne dodatki: mleko, śmietanę lub owoce. Mogą również zawierać domieszki alkoholi np. whisky czy koniaku. Sposobów picia likierów jest chyba tak dużo, jak ich rodzajów, są częstym dodatkiem do drinków. Lubiane w szczególności przez damskie grono. Jedną z jego głównych ich cech jest mała zawartość alkoholu.
Nalewki to alkoholowe wyciągi z ziół, kwiatów, owoców czy korzeni. Zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Powstają w procesie maceracji, czyli przez zalanie alkoholem, w stężeniu od ok. 35 do 96%, wybranych składników. Rzadziej macerat zalewa się innymi rodzajami alkoholi, np. winem, koniakiem, czy ginem. Nalewkę podaje się w małych kieliszkach, do mięs według staropolskiej tradycji podaje się półwytrawne i półsłodkie. Warto również wspomnieć, że oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze.
Sprawdzone przepisy z książki Andrzeja Arcimowicza i Józefa Bareckiego na likiery i nalewki pozwolą Ci zapełnić piwniczkę i kredens pysznymi domowymi wyrobami, którymi będziesz mógł się delektować z przyjaciółmi i rodziną.