Publikacja "A jak nie mięso, to co?" to świetnie wydana i skomponowana książka dla osób, które chciałyby zmienić swoje nawyki żywieniowe, bądź już je zmieniły, ale poszukują sprawdzonych receptur. Znalazło się w niej wiele przepisów na bezmięsne potrawy, które można z łatwością wykonać samodzielnie.
Autorka przybliża tu zamienniki mięsa, a więc produkty, które dzięki swoim właściwościom odżywczym, teksturze i zdolności do łatwego wchłaniania aromatów przypraw, mogą z powodzeniem zastępować w potrawach mięso. Proponuje aż osiem grup zamienników, wśród których znajdują się zarówno tofu czy rośliny strączkowe, jak i nieco bardziej egzotycznie brzmiące tempeh, yuba czy natto. Każdy z zamienników mięsa został szczegółowo opisany, z uwzględnieniem jego pochodzenia, wartości odżywczych i właściwości. Autorka w przystępny sposób tłumaczy, czym jest dany składnik, skąd pochodzi, w jaki sposób jest produkowany oraz jak można go wykorzystać w kuchni.
W książce zamieszczono aż 120 przepisów na rozmaite bezmięsne potrawy: przystawki (w szczególności pasty do chleba, pasztety i domowe chipsy), zupy, dania główne (m.in. kotlety, gulasze, makarony i potrawki) oraz kilka deserów. Każdy przepis poprzedza wstęp przybliżający pochodzenie potrawy oraz wyjaśnienie, jakie odzwierzęce danie może ona zastąpić. W książce znalazła się więc chociażby tofucznica, która z powodzeniem zastąpi jajecznicę, czy też pasztet z łatwo dostępnej soczewicy.
Autorką książki "A jak nie mięso, to co?" jest Dorota Jaworska.