Na przestrzeni minionych, kilku lat moda na dietę jarską stała się powszechna. Ludzie ograniczają mięso z wielu przyczyn: etycznych, zdrowotny czy ekologicznych. Z tego powodu coraz częściej w księgarniach możemy znaleźć książki kucharskie poświęcone tej diecie. Pozycja "Obfitość" autorstwa Yotama Ottolenghi przeznaczona jest dla każdego miłośnika gotowania, mimo braku dań mięsnych w treści, nawet osoba na diecie tradycyjnej znajdzie w książce coś dla siebie.
Yotam Ottolenghi jest bardzo cenionym szefem kuchni izraelskiego pochodzenia, na stałe mieszkającym w Anglii. Pomimo tego, że na co dzień jada mięso, jest głęboko zafascynowany daniami wegetariańskimi. W swoich książkach - "Obfitość", "Jerozolima" czy "Więcej Obfitości" skupia się na potrawach bliskowschodnich, przedstawiając nowoczesne adaptacje tradycyjnych dań z tamtego regionu.
"Obfitość" będąca pierwszą z cyklu poświęconego wegetariańskiej diecie, zabiera nas w fascynującą podróż do rodzinnego kraju kucharza, Jerozolimy. Poznajemy przepisy na idealnego falafela, kremowy hummus czy aromatyczne baba ghanoush. Jednak nie są to typowe przepisy, które od lat przekazywane są kolejnym pokoleniom. Ottolenghi bawi się konwencjami wprowadzając zupełnie nowe rozwiązania. Tutaj poszczególne warzywa grają pierwsze skrzypce, poznajemy niekonwencjonalne metody ich podania, które w rezultacie okazują się być strzałem w dziesiątkę. Znajdziemy tutaj także ciekawe pomysły na przyrządzenie potraw na bazie ryżu, kasz czy makaronu.
Mimo, iż "Obfitość" przedstawia egzotyczne potrawy, większość ich składników znajdziemy bez problemu w polskich sklepach. Poza tym, przepisy skonstruowane są w jasny i klarowny sposób, także nawet początkujący kucharz powinien sobie z nimi poradzić. Całość podzielona jest na kategorie, poświęcone poszczególnym składnikom, np. bakłażanowi, warzywom liściastym czy kapustnym, co bardzo ułatwia znalezienie interesujących nas przepisów. Już samo przejrzenie książki sprawi, że zgłodniejemy - przy każdej recepturze dodano zdjęcia potraw, wykonane z wielkim pietyzmem. Mimo, iż nie znajdziemy tutaj mięsa, autor subtelnie podpowiada, które dania warto podać w akompaniamencie drobiu czy wołowiny.
"Obfitość" to jedna z tych książek kucharskich, która przypadnie do gustu każdemu. Miłośnik gotowania zachwyci się niekonwencjonalnymi przepisami i pięknymi zdjęciami. Osoba nieobyta w kuchni bez problemu opanuje nieskomplikowane receptury. Nawet ludzie dalecy od wegetarianizmu znajdą tutaj ciekawe przepisy, które mogą być inspiracją do dań mięsnych.
Plenty
0/5Smak
0/5- Autor: Yotam Ottolenghi
- Wydawnictwo Filo
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2016
- Ilość stron: 288
- Format: 19,5x27 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788362903160
- Język: polski
- ISBN: 9788362903160
- EAN: 9788362903160
- Wymiary: 19.5x27 cm
- Powiązane tematy: Księgarnia Białystok, Last Minute, książki kucharskie na prezent
Recenzje książki Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora "Jerozolimy" (2)
-
Recenzent WybitnyOcena: 5/5Dodana przez Elvira R. w dniu 2017-11-03Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąmam jego nastepne ksiazki sa rewelacyjne , mozna po wegansku tez te recepty gotowac. Cos specjalnego naprawde.
Bardzo polecam :) -
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Agata K. w dniu 2016-03-31Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
3 z 11 osób uznało recenzję za przydatnąDo sięgnięcia po tę książkę kucharską zachęciło mnie cudownie apetycznie zdjęcie z okładki. Dalej okazało się, że to dopiero zapowiedź tego, co czeka mnie w środku...
"Obfitość" to zbiór 120 wegetariańskich przepisów nieznanego mi wcześniej Yotam Ottolenghi- wybitnego londyńskiego kucharza, który- co ciekawe- nie jest wcale wegetarianinem! Na co dzień przygotowuje, jak i sam zjada mięso, wziął się jednak za kuchnię jarską na prośbę redakcji magazynu "Guardiana". Wcześniej jego restauracje zachwyciły swych klientów wyśmienitymi kaszami i warzywami, więc Ottolenghi stał się niejako ekspertem w tym temacie. Zgodził się zatem na prowadzenie rubryki z wegetariańskimi przepisami, a ich zbiór opublikował w niniejszej "Obfitości".
Kucharz na wielu stronach tego wydania podkreśla, że nie jest wegetarianinem. Czytelnikom nienachalnie podpowiada nawet, do których dań pasowałyby mięsne dodatki. To sprawia, że po "Obfitość" sięgają także mięsożercy, a jaroszom subtelne uwagi autora wcale nie przeszkadzają ;)
"Obfitość" to trafny tytuł. Jedzeniem, które proponuje Ottolenghi można się porządnie najeść! Masa warzyw, serów, kasz, ciast (np. francuskiego czy kruchego) to moja bajka! Proste wykonanie, ciekawe pomysły- czego chcieć więcej?
Przepisy zostały uszeregowane według głównych składników potraw- osobne rozdziały to np. bulwy i korzenie, cebulowe, cukinie i dynie, majestatyczna oberżyna, pomidory, zielenina na gorąco i na surowo, fasola i bób, ziarno... Na końcu książki mieści się oczywiście indeks potraw.
Zdjęcia, jak już wspomniałam na wstępie, zachwycają. Całe wydanie, każdy jego szczegół robi na mnie wrażenie.
"Obfitość" to zdecydowanie najlepsza wegetariańska książka, jaką mam! Polecam i Wam, jeśli podzielacie ze mną zachwyt nad warzywami z sycącymi dodatkami ;)
Więcej: blog Odkrywcza Mama