Tymczasem w książce "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford proponuje nam niejako powrót do korzeni wychodząc z założenia, że odżywianie jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i leczenia wielu chorób. To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Na ponad siedmiuset stronach autor łączy w spójny sposób elementy tradycji medycznych Wschodu z osiągnięciami i ustaleniami współczesnej, zachodniej dietetyki.
W książce tej znajdziemy między innymi takie oto zagadnienia:
-Jak rozróżniać i stosować podstawowe produkty spożywcze?
-W jaki sposób łagodnie przejść z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której główną rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa?
-Jakie są podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej?
-Jak diagnozować podstawowe zaburzenia oraz typ konstytucjonalny własnego organizmu?
Ponadto znajdziemy tutaj:
-opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych;
-ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające dania;
-informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych;
-wskazówki, jak leczyć dietą niektóre choroby (np. zapalenie stawów i uzależnienia od rozmaitych substancji).
To kompendium może stać się nieocenioną pomocą w zmianie trybu życia, a zwłaszcza nawyków żywieniowych. Jest to lektura niezwykle inspirująca, z którą powinni zapoznać się zarówno dietetycy, jak i lekarze czy też zwyczajni ludzie chcący po prostu zdrowo żyć i jeść. Niemniej jednak płynie z niej smutna i jakże prawdziwa refleksja i chcąc nie chcąc zadajemy sobie pytanie, dlaczego w polskich szpitalach, domach, przedszkolach itp. tak dużo pieniędzy wydawanych jest na leki i suplementy diety, a tak mało na zwyczajne, zdrowe i racjonalne posiłki?