Rosyjski autor poczytnych książek o naturalnych metodach leczenia bierze na warsztat kolejną, niezwykłą substancję. Olej lniany to jeden z najcenniejszych darów natury!
Natura to największa skarbnica leków i prozdrowotnych substancji. Wiedzieli o tym nasi przodkowie i to nawet ci bardzo odlegli. Wiele wypracowanych przed wiekami doświadczeń i osiągnięć, tak zwanej medycyny ludowej znajduje w dzisiejszych czasach naukowe uzasadnienie. Znakomitym tego przykładem jest właśnie len, znany od dawna na ziemiach słowiańskich. Służył on nie tylko do produkcji odzieży. Znajdował również zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie. I to właśnie olejowi i siemieniu lnianemu poświęcona jest ta oto książka.
Iwan Nieumywakin bierze na warsztat kolejny niezwykle prosty, skuteczny, a mimo to nadal niedoceniany środek leczniczy, jakim jest olej lniany. Jego fenomen związany jest między innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 spośród wszystkich roślin oleistych. Dzięki temu może być używany jako tanie ich źródło i doskonały środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. Na tym rzecz jasna nie koniec. Olej lniany zawiera bowiem szereg innych, cennych dla zdrowia substancji.
W książce tej znajdziecie obszerny zbiór informacji na temat historii uprawy lnu i zastosowań, jakie produkty z niego wytwarzane miały na przestrzeni wieków. Przede wszystkim jednak autor skupia się na praktycznych, codziennych sposobach użytkowania tego daru natury. Olej lniany to nadal niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a przy tym znakomite remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z odpornością i choroby układu nerwowego. Jest też wprost niezastąpiony w zdrowej kuchni, stąd też obecność w książce pokaźnej ilości inspirujących przepisów. Autor dowodzi, że olej lniany oraz siemię lniane mają mnóstwo zastosowań, zwłaszcza w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób kobiecych, stanów zapalnych skóry i stawów, a także nowotworów, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Natura to największa skarbnica leków i prozdrowotnych substancji. Wiedzieli o tym nasi przodkowie i to nawet ci bardzo odlegli. Wiele wypracowanych przed wiekami doświadczeń i osiągnięć, tak zwanej medycyny ludowej znajduje w dzisiejszych czasach naukowe uzasadnienie. Znakomitym tego przykładem jest właśnie len, znany od dawna na ziemiach słowiańskich. Służył on nie tylko do produkcji odzieży. Znajdował również zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie. I to właśnie olejowi i siemieniu lnianemu poświęcona jest ta oto książka.
Iwan Nieumywakin bierze na warsztat kolejny niezwykle prosty, skuteczny, a mimo to nadal niedoceniany środek leczniczy, jakim jest olej lniany. Jego fenomen związany jest między innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 spośród wszystkich roślin oleistych. Dzięki temu może być używany jako tanie ich źródło i doskonały środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. Na tym rzecz jasna nie koniec. Olej lniany zawiera bowiem szereg innych, cennych dla zdrowia substancji.
W książce tej znajdziecie obszerny zbiór informacji na temat historii uprawy lnu i zastosowań, jakie produkty z niego wytwarzane miały na przestrzeni wieków. Przede wszystkim jednak autor skupia się na praktycznych, codziennych sposobach użytkowania tego daru natury. Olej lniany to nadal niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a przy tym znakomite remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z odpornością i choroby układu nerwowego. Jest też wprost niezastąpiony w zdrowej kuchni, stąd też obecność w książce pokaźnej ilości inspirujących przepisów. Autor dowodzi, że olej lniany oraz siemię lniane mają mnóstwo zastosowań, zwłaszcza w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób kobiecych, stanów zapalnych skóry i stawów, a także nowotworów, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych.