Dokąd tylko można spojrzeć wstecz, zwykli ludzie pragnęli odsłonić nieco kotary królewskich pałaców i poznać zwyczaje panujące na dworach.
O obyczajach dworskich rozpisywał się już Norbert Elias i wielu innych słynnych badaczy. Jak sypiali monarchowie, jak żyli, jak wyglądała ich codzienność? Rąbek tajemnicy uchyla Wika Filipowicz, która zabiega nas w podróż po królewskich jadalniach.
Poznawanie wielkiej historii dosłownie od kuchni to wielkie marzenie nie tylko miłośników minionych czasów. Wielu z nas chciałoby wiedzieć, jakie potrawy faktycznie można nazwać tradycyjnie polskimi, czy chociażby jak osobiste dziwactwa monarchów wpływały na codzienne życie dworu.
Wika Filipowicz w swojej fascynującej książce odpowiada na te i wiele innych pytań. Z lektury możemy dowiedzieć się między innymi, które owoce były uznawane za typowo kobiece w piętnastowiecznej Polsce oraz co faktycznie podawano na obiadach czwartkowych u króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jeżeli chcesz wiedzieć, dlaczego Władysław Jagiełło nie pił alkoholu i unikał jabłek oraz jakie jajka jada Elżbieta II - z pewnością jest to doskonała propozycja dla Ciebie.
"Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze. Od Jagiełły do Elżbiety II" to książka, która doskonale wpisuje się w nurt antropologii codzienności. Autorka opisuje kuchenną stronę wielu wieków dworskiego życia, zarówno w Polsce, jak i w innych europejskich krajach. Ta książka z pewnością zachwyci nie tylko miłośników historii.
O autorce
Wika Filipowicz jest publicystką, której teksty ukazywały się w wielu tygodnikach opinii oraz na portalach internetowych. Autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze. Od Jagiełły do Elżbiety II" ze swobodą opowiada o tych aspektach historii, o których nikt nie nauczy się w szkole ani z pewnością się nad nimi nie zastanawia. Przekazane w formie książki są jednak niezwykle ciekawe i wciągające. Ma na to wpływ zarówno pasja samej autorki, jak i jej swobodny i wciągający sposób budowania narracji.