Intrygująca książka, z pomocą której poznasz właściwości wielu roślin, na jakie możesz trafić każdego dnia. Publikacja zawiera liczne przepisy na dania przyrządzane właśnie z nich.
"Pyszne chwasty" to nietypowy poradnik i książka kucharska w jednym. Uczy, jak wprowadzić do codziennego jadłospisu rośliny o ciekawych walorach smakowych i wielu wartościach odżywczych. Podpowiada, jak z roślin zebranych podczas zwykłego spaceru, takich jak fiołek, pokrzywa czy stokrotka, stworzyć niezwykłe dania, jak wykorzystać dzikie rośliny w standardowej kuchni. Publikacja zawiera krótki wstęp zatytułowany "Zielsko", po nim następują porady, które mówią, jak zbierać rośliny.
Autorka opisuje zaledwie 14 roślin, gdyż nie chciała przedstawiać Czytelnikom przewodnika botanicznego, a skupić się na roślinach, które każdy zna i umie rozpoznać, które są łatwo dostępne, bo rosną praktycznie wszędzie, a które warto włączyć do diety i wykorzystać podczas gotowania. Podpowiada nie tylko, jak te rośliny zbierać, ale również w jaki sposób je przechowywać i przetwarzać, a także, jakie są ich właściwości lecznicze.
Zasadniczą część publikacji stanowi 137 przepisów na dania z chwastów. Podzielone zostały na: sałatki, pasty i sosy, zupy, dania główne, desery i wypieki, przetwory oraz napoje. Przepisy nie powstały nagle, w wyniku pracy nad książką, autorka testowała je przez trzy lata w ramach codziennych posiłków, są więc sprawdzone i warte polecenia. Około 20 z nich znanych jest z bloga autorki, pozostałe są unikatowe, wcześniej nie publikowane. Do większości autorka podaje również alternatywną wersję wegańską. Przy każdym przepisie podana jest liczba porcji, potrzebne składniki oraz przystępnie napisany sposób przygotowania.
Z pomocą publikacji możesz przygotować: austriacką sałatkę z liści mniszka, napar z fiołka, zupę gorący kubek z tasznikiem, kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym, syrop ze stokrotek, tartę beszamelową, fiołkowe risotto z krewetkami, zielone bułeczki z komosą, twarożek z kurdybankiem czy spaghetti z pączkami mniszka. Dodatkową zaletą publikacji są przepiękne fotografie potraw, wykonane przez autorkę, a zamieszczane na stronach sąsiadujących z przepisem.
Małgorzata Kalemba-Dróżdż jest doktorem biochemii. Prowadzi blog kulinarny "Trochę Inna Cukiernia". Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Zadebiutowała książką "Kwiatowa uczta". "Pyszne chwasty" to druga jej publikacja.