Pozycja, która doskonale wprowadzi Cię w tajniki pieczenia najwspanialszych serników. Zobacz, czym zachwyca Czytelnika Renata Czelny-Kawa.
"Serniki słodkie i wytrawne" to literacki debiut Renaty Czelny-Kawy. Nie jest to tradycyjna książka kucharska. Co prawda okazuje się spełnieniem marzeń autorki i zawiera spis jej pomysłów na ukochane ciasto - sernik, ale między autorskimi recepturami, w krótkich, bardzo osobistych rozdziałach, Renata Czelny-Kawa przybliża Czytelnikowi swoje słodkie wspomnienia z dzieciństwa, które sprawiły, że gotowanie i pieczenie przemieniła w pasję. Wspomina o kobietach, które są dla niej najważniejsze i stały się inspiracją do stworzenia publikacji z sernikowymi przepisami. Mama kojarzy się autorce z szarlotką pachnącą cynamonem oraz tortami, w których była mistrzynią. Natomiast babci zawdzięcza swą miłość do pieczenia serników. Autorka zdradza okoliczności pojawienia się pomysłu na napisanie książki, przybliża również historię założenia bloga "Raj dla podniebienia".
Książka "Serniki słodkie i wytrawne" powstała z połączenia trzech pasji autorki: gotowania, fotografowania i pisania. Adresowana jest zarówno do osób biegłych w sztuce wypieków, jak i stawiających w kuchni dopiero swoje pierwsze kroki. Dla początkujących szczególnie cenne okażą się rady autorki, zebrane na końcu książki w krótkim sernikowym ABC. Warto również wiedzieć, że Renata Czelny-Kawa wychodzi z założenia, że sernik jest ciastem wyjątkowym, wykwintnym deserem, który przyrządzony z dobrych składników, połączonych w ciekawe zestawienie smakowe, sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia.
Wśród przepisów proponowanych przez autorkę znalazły się zarówno słodkie, pieczone serniki, na przykład waniliowy na czekoladowym spodzie, pistacjowy, amaretto, cytrusowy, "makowa figa", retro z musem śliwkowym i porzeczką czy świąteczny z żurawiną, jak i serniki słodkie, na zimno, takie jak tiramisu czy limonkowy z galaretką. Ciekawą propozycją są serniki wytrawne, znajdziemy wśród nich sernik brokułowy na zimno, kalafiorowy z wędzonym łososiem i imbirem, sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami, dyniowo-imbirowy czy też "trzy sery" z karmelizowaną marchewką i groszkiem cukrowym.
"Serniki słodkie i wytrawne" są idealną pozycją na prezent. Publikacja jest wydana solidnie i elegancko, w twardej oprawie, z przykuwającą uwagę okładką. Jest dobrze złożona - po otwarciu książka nie zamyka się samoczynnie, co ułatwia pracę w kuchni. Niewątpliwą zaletą jest też wysoka jakość papieru, który okazuje się nie tylko miły w dotyku, ale na którym doskonale prezentują się zarówno apetyczne, pobudzające wyobraźnię Czytelnika, zdjęcia potraw, jak i rodzinne fotografie. Wydawca pomyślał również o miejscu na niezbędne zapiski.