Autorka książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" pokazuje swoim czytelnikom, jak cieszyć się ulubionymi i znanymi smakami bez konsekwencji w postaci nadprogramowych kilogramów, czy złego samopoczucia. Chyba każdemu z nas ciężko byłoby sobie wyobrazić urodziny bez tortu, Gwiazdkę bez pierniczków, czy też Wielkanoc bez baby, bądź mazurka. Na szczęście Monika Mrozowska pokazuje swoim czytelnikom świat pełen smaków, aromatów, ale też i zdrowia. Przedstawione łakocie nie tylko poprawią nam samopoczucie psychiczne, ale także będą miały zbawienny wpływ na zdrowie jako takie.
Na potwierdzenie umiejętności kulinarnych i cukierniczych Moniki Mrozowskiej warto obejrzeć program "Dzień Dobry TVN", w którym często gości przygotowując autorskie specjały. Prywatnie wegetarianka i propagatorka zdrowego stylu życia. Współtworzyła wiele innych propozycji literaturowych, a wartą uwagi jest między innymi "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie", która wyszła spod skrzydeł oficyny wydawniczej "Zwierciadło".