Książka Smak kwiatów pomarańczy Agnieszki Drotkiewicz i Tessy Capponi-Borawskiej to zapis niezwykłej historii kuchni jako elementu kultury.
Kuchnia to ważny, a często niedoceniany element dziedzictwa kulturowego. Kształtowała sposób postrzegania świata, była temat dzieł sztuki, wpływała na losy ludzkości. Pomagała nie tylko zaspokoić głód, ale też określała pozycję społeczną i była inspiracją dla artystów.
Autorki zachęcają czytelnika, by spojrzał na świat przez pryzmat kuchni. Wskazują na związki kuchni z malarstwem, architekturą, muzyką czy literaturą. Kreślą przed oczami czytelników piękne – pachnące, chrupiące, słodkie – kulinarne wspomnienia. Udowadniają, że wypracowane na przestrzeni wieków przepisy pomagały nie tylko zaspokoić apetyt, ale były cennym, dobrze chronionym dziedzictwem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Książka Smak kwiatów pomarańczy zabiera nas w niezwykłą podróż – w kolejnych rozdziałach mamy okazję przekonać się, jak zmieniało się nie tylko codzienne menu, ale również sposób postrzegania kuchni, jak wpływała ona na przełomowe wydarzenia historyczne oraz jak ewoluowało gotowanie i nasze podejście do niego. Autorki przyglądają się jadłospisom, pozycji kobiety w kuchni i związkom gotowania ze sztuką.
Smak kwiatów pomarańczy to książka, która na długo zapadnie w pamięć. Pomoże świeżym okiem spojrzeć na kuchnię, gotowanie i stosowane od pokoleń receptury. Napisana w lekkim, zabawnym tonie pozwoli przyjemnie spędzić czas, będzie inspirować i poszerzać wiedzę o świecie.
Tessa Capponi-Borawska urodziła się we Florencji, jednak od 1983 roku mieszka w Polsce. Od lat związana jest z magazynem Twój Styl, pisała także dla Elle, Kuchni czy Gazety Wyborczej.
Agnieszka Drotkiewicz jest autorką takich powieści jak Dla mnie to samo czy Teraz. Współpracuje też z czasopismem Lampa.