Nowy Jork - miasto tysiąca nacji. Ogromna metropolia nad Atlantykiem. Po dziś dzień wynurzająca się z wód oceanu Statua Wolności jest dla wielu symbolem nowego życia. Od dwustu lat ludzie z całego świata płyną, jadą, lecą do Ameryki w poszukiwaniu szczęścia licząc na to, że to im ziści się tzw. "amerykański sen". A Nowy Jork jest właśnie najmocniej zakorzenionym w popkulturze symbolem tego snu. Dlatego nic dziwnego, że od pokoleń mieszają się tu ludzie z każdego zakątka ziemi wnosząc do tego gigantycznego, kulturowego tygla przywiezioną ze sobą lub odziedziczoną po przodkach tradycję, także tę kulinarną.
Przechadzając się ulicami metropolii spotykamy najróżniejsze miejsca, w których serwowane są potrawy z całego świata. Wykwintne restauracje, bary szybkiej obsługi, kuchnia francuska, meksykańska, włoska, chińska, japońska, wietnamska? Długo można by tak wyliczać. Jak zatem się w tym wszystkim połapać? Czy Nowy Jork ma jakąś własną, unikatową tradycję kulinarną?
W małej restauracyjce na Manhattanie Deb Perelman - autorka książki - od rana do wieczora wyczarowuje kolejne dania. Przyrządza wszystko to, na co przyjdzie jej ochota, a jej proste i efektowne zarazem przepisy dla wielu już stały się kulinarnym oknem na świat. Zakładając bloga nie przypuszczała nawet, że hobby to stanie się zajęciem pełnoetatowym. Jej talent i prawdziwa miłość do gotowania sprawiły jednak, że osiągnęła sukces stając się autorytetem dla wielu amatorów gotowania i zdołała wypracować własny, nowojorski styl. Warto więc skorzystać z doświadczeń i porad Deb Perelman. Nie potrzebujesz do tego egzotycznych, nieosiągalnych składników ani też dyplomu szefa kuchni. Wystarczy, że chcesz i lubisz gotować. Deb wyjaśni Ci wiele, otworzy oczy na nowe, kulinarne perspektywy, zainspiruje Cię do nieustannych poszukiwań? Odkryj więc razem z nią smaki Nowego Jorku, a poznasz wiele z tego, co oferować Ci mogą kuchnie całego świata.
Przechadzając się ulicami metropolii spotykamy najróżniejsze miejsca, w których serwowane są potrawy z całego świata. Wykwintne restauracje, bary szybkiej obsługi, kuchnia francuska, meksykańska, włoska, chińska, japońska, wietnamska? Długo można by tak wyliczać. Jak zatem się w tym wszystkim połapać? Czy Nowy Jork ma jakąś własną, unikatową tradycję kulinarną?
W małej restauracyjce na Manhattanie Deb Perelman - autorka książki - od rana do wieczora wyczarowuje kolejne dania. Przyrządza wszystko to, na co przyjdzie jej ochota, a jej proste i efektowne zarazem przepisy dla wielu już stały się kulinarnym oknem na świat. Zakładając bloga nie przypuszczała nawet, że hobby to stanie się zajęciem pełnoetatowym. Jej talent i prawdziwa miłość do gotowania sprawiły jednak, że osiągnęła sukces stając się autorytetem dla wielu amatorów gotowania i zdołała wypracować własny, nowojorski styl. Warto więc skorzystać z doświadczeń i porad Deb Perelman. Nie potrzebujesz do tego egzotycznych, nieosiągalnych składników ani też dyplomu szefa kuchni. Wystarczy, że chcesz i lubisz gotować. Deb wyjaśni Ci wiele, otworzy oczy na nowe, kulinarne perspektywy, zainspiruje Cię do nieustannych poszukiwań? Odkryj więc razem z nią smaki Nowego Jorku, a poznasz wiele z tego, co oferować Ci mogą kuchnie całego świata.