"Stulecie Winnych. Notes kulinarny. 70 przepisów" Ałbeny Grabowskiej to nietuzinkowy zbiór przepisów nawiązujących do popularnej i zekranizowanej sagi "Stulecie Winnych". Jest to pozycja obowiązkowa dla miłośników historii oraz gotowania, którzy mają ochotę na wprowadzenie do swojej kuchni potraw jadanych przez naszych przodków z XX wieku.
W notesie kulinarnym popularnej pisarki znajduje się aż siedemdziesiąt przepisów na staropolskie potrawy, które królowały w domach na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku. W notesie znajdują się również kulinarne ciekawostki z czasów PRL-u, kiedy na sklepowych półkach znajdowały się niemal wyłącznie produkty podstawowe, a mimo to Polacy potrafili wyczarować z nich dania, które miały przejść do historii. Wisienką na torcie są tutaj inspirowane włoską kuchnią potrawy, które ponad dziewięćdziesiąt lat temu Guido przywiózł ze słonecznej Sycylii, a także przepisy na dania, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole - zarówno wielkanocnym, jak i bożenarodzeniowym.
O autorce
Ałbena Grabowska to polska autorka pochodzenia bułgarskiego, która specjalizuje się w powieściach historycznych i obyczajowych. Zyskała ogromny rozgłos dzięki sadze "Stulecie Winnych", która została zekranizowana w formie serialu. Do innych dzieł autorki należą między innymi: "Rzeki płyną jak chcą", cykl "Alicja w krainie czasów", "Ostatnia chowa klucz", a także "Tam, gdzie urodził się Orfeusz".