Jak generałowi de Gaulle'owi udało się przekonać resztę świata, że Francja wciąż jest mocarstwem? Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik w najlepszej restauracji świata i ile trzeba mieć w portfelu, by cokolwiek tam zamówić? Dlaczego Maria Antonina przepraszała kata tuż przed wejściem na szafot i co to miało wspólnego z ciastkami? Dlaczego Francuzi tak kochają rewolucje, ale nie wyobrażają ich sobie bez dobrego wina i ślimaków? Czy Paryż wciąż jest stolicą świata i dlaczego Francuzi udają, że nie znają angielskiego? Co wspólnego z croissantami ma Jan III Sobieski i bitwa pod Wiedniem?
Jak generałowi de Gaulle'owi udało się przekonać resztę świata, że Francja wciąż jest mocarstwem? Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik w najlepszej restauracji świata i ile trzeba mieć w portfelu, by cokolwiek tam zamówić? Dlaczego Maria Antonina przepraszała kata tuż przed wejściem na szafot i co to miało wspólnego z ciastkami? Dlaczego Francuzi tak kochają rewolucje, ale nie wyobrażają ich sobie bez dobrego wina i ślimaków? Czy Paryż wciąż jest stolicą świata i dlaczego Francuzi udają, że nie znają angielskiego? Co wspólnego z croissantami ma Jan III Sobieski i bitwa pod Wiedniem?
Zmyślenie
0/5- Tytuł: Świat według reportera Francja
- Autor: Piotr Kraśko
- Wydawnictwo Słowne (dawniej Burda Książki)
- Seria Świat Według Reportera
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2012
- Ilość stron: 92
- Format: 10.5x17.0cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 55714501570KS
- Język: polski
- ISBN: 9788375962642
- EAN: 9788375962642
- Wymiary: 10.5x17 cm
- Powiązane tematy: europa zachodnia, Pocket na wakacje, Książki do 15 zł, Książki w wersji pocket, Last Minute
Recenzje książki Francja. Świat według reportera (1)
-
Recenzent WybitnyOcena: 4/5Dodana przez Iwona C. w dniu 2017-04-05Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąNigdy nie zrozumiem Francuzów.
Całą książka jest poświęcona Francji, ale faktycznym bohaterem jest restaurator. Który odebrał sobie życie. Bo zabrali mu gwiazdkę Michelina (taki przewodnik po najlepszych restauracjach - Top Master Cheff).
Kraśko pisze o uwielbieniu francuzów do dwóch rzeczy - miłości i jedzenia. Wyłania się z tego obraz hedonistów, którzy nie umieją za wiele poświęcić. Chociaż nie, właściwie zrobią wiele, żeby tylko jeść i kochać.
Jest wyjaśnienie słynnych słów Marii Antoniny o ciastkach. I że niechcący nadepnęła na but kata, za co go przeprosiła.
Jest też o truflach, które rosną pod ziemią i które mogą znaleźć albo dobrze wytresowane psy albo świnie. A to takie brzydko wyglądające grudki czarne, bądź białe. I takie małe pieruństwo idzie za miliardy dolarów. Miliardy za grzyba? Takie rzeczy tylko we Francji.