Oto pozycja obowiązkowa dla każdego rodzica, który chce się dowiedzieć, jak zapewnić dziecku odpowiednią dietę, zapewniającą zdrowy rozwój i wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych.
Im wcześniej zacznie się uczyć dziecko prawidłowych zasad i nawyków, tym mniej problemów będzie miało w przyszłości. Uregulowana, bogata w witaminy dieta zapewnia dziecku odpowiednią ilość energii oraz uczy zdrowego jedzenia we właściwych ilościach. "U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt" jest doskonałym poradnikiem, który zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz porusza ważne tematy, o jakich często się zapomina. Kiedy można rozszerzyć dietę dziecka? Jakie napoje lub soki może pić niemowlę, a co może mu zaszkodzić? Jakich produktów unikać i co może wywołać reakcje alergiczne? Skąd brać przepisy na dania? To tylko nieliczne pytania, na które odpowiedź znajduje się w tym poradniku.
Marta Jas-Baran oraz Tamara Chorążyczewska stworzyły wspaniałą książkę, która pomaga młodym rodzicom w zrozumieniu potrzeb żywieniowych dzieci. Zbiór informacji oraz porad rozwieje wszelkie wątpliwości i zapewni solidną dawkę wiedzy ułatwiającej proces wychowawczy. Autorki zebrały i przedstawiły liczne przepisy, które zagwarantują dziecku odpowiednią ilość witamin i substancji odżywczych, a także przyzwyczają organizm do zdrowych posiłków. W książce znajdują się opisy diety przygotowanej na poszczególne miesiące rozwoju dziecka, wspomagające jego wzrost i zdrowie.
Autorki stworzyły także poradnik "Mniam, mniam, maluch je już sam", przedstawiający porady żywieniowe dla rodziców dzieci w wieku od 1. do 3. roku. Poza posiłkami zasugerowane są także różnego rodzaju pyszne i zdrowe desery. Książka zawiera również sposoby radzenia sobie z brakiem apetytu u dziecka, a także urozmaicone posiłki w okresach jesiennych i zimowych. Tamara Chorążyczewska jest też autorką poradnika "Jem, piję, żyję. Co jeść, aby nie chorować?", przeznaczonego dla osób dorosłych. Zawiera ona zarówno przepisy zawierające mięso, jak i wegetariańskie.
Proste tricki na zdrowe nawyki
- Autorzy: Marta Jas-Baran, Tamara Chorążyczewska
- Wydawnictwo Publicat
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2017
- Ilość stron: 232
- Format: 165x245
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788324522293
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788324522293
- EAN: 9788324522293
- Wymiary: 16.5x24.5x1.5 cm
- Powiązane tematy: Czarny Piątek, Targi książki, książki kucharskie na prezent
Recenzje książki U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt (4)
-
Początkujący RecenzentOcena: 3/5Dodana przez Katarzyna G. w dniu 2021-04-06Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąNiektore przepisy sa ok, ale po 8 miesiacu w przepisach jednym ze skladnikow jest cukier, co mi sie bardzo nie spodobalo. Mysle, ze mozna znalezc bardziej aktualne pozycje ksiazkowe, ktore pomoga w rozszerzaniu diety maluszka.
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Aleksandra F. w dniu 2017-06-19Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąBardzo przydatna książka przy rozszerzeniu diety dziecka.
-
Początkujący RecenzentOcena: 2/5Dodana przez Klaudia G. w dniu 2018-03-15Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
4 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąW mojej ocenie książka ma duże braki. Została napisana przez prawnika, posiadanie rocznego dziecka moim zdaniem nie jest wystarczające do uznania się za eksperta w dziedzinie żywienia dzieci (tak pisze autorka we wstepie). Z jednej strony autorka odradza podawanie dziecku słoiczków (zresztą nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego - może poruszając ten temat trzeba było skonsultować temat z ekspertem), z drugiej strony podaje przepisy z ich wykorzystaniem. Nie jest dla mnie jasny powód, dla którego poszczególne potrawy są dobre po 4, 5, 6 itd. miesiącu. Z jednej strony bardzo ostrożnie autorka wprowadza np. jajka (najpierw przepiorcze), jednoczesnie proponując bardzo wcześnie przepis na ciasto z miodem, którego nie podaje się dzieciom przed skończonym rokiem. Niezgodne z aktualnymi wytycznymi jest również "uodpornianie" dziecka na gluten, co autorka doradza dodając do każdej zupki kaszę manną. Jedym słowem nie jestem w stanie zaufać, że proponowane przepisy są najlepszym, co mogę zaproponować dziecku, służą mi bardziej jako luźna inspiracja do przygotowania pierwszych posiłków. Dodam też, że dietę rozszerzyłam po skończonym 6, a nie 4 miesiącu, jak jest zalecane w książce.
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 4/5Dodana przez Robert W. w dniu 2017-08-17Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąJako że, w moim domu na dniach pojawi się mały berbeć postanowiłem poszerzyć swoją wiedzę na temat żywienia takich maleńkich ludzi. Pozycji o takiej tematyce jest mnóstwo i bardzo trudno wybrać taką która byłaby nie dość że dobra, to jeszcze przekazywałaby wiedzę w sposób jasny i klarowny. Na szczęście znalazłem taką.
"U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt", to zaktualizowane wydanie w którym autorka zamieściła mnóstwo porad, ciekawostek, zaleceń a przede wszystkim prostych i smacznych dań, które można przygotować małemu człowiekowi.
Przepisy te podzielono na kilka działów.
A więc potrawy po 5 miesiącu życia, po 6 miesiącu, po siódmym oraz po ósmym miesiącu życia.
Są to zupki, kisiele, a im więcej miesięcy ma dziecko, tym większą inwencją można się wykazać.
Podsumowując całkiem ciekawa lektura, która uświadomiła mi że paru rzeczy nie wiem. Książka wzbogacona mnóstwem kolorowych zdjęć. Stanowi całkiem udaną kombinację książki kucharskiej i poradnika nie tylko dla młodych mam. Polecam.