Historia Ignaszewskiego jest równie inspirująca jak jego książka. Jest to człowiek, który jeszcze kilka lat temu uwielbiał fast food i chętnie sięgał po hamburgery i hot-dogi bez wstawania ze swojej ulubionej kanapy. Pewnego dnia jednak uznał, że takie życie nie ma sensu i postanowił nadać mu zupełnie inny bieg, koncentrując się na dwóch płaszczyznach: gotowaniu i maratonach. Choć początki nie były łatwe, to w obu tych dziedzinach "Vegenerat" osiągnął upragniony i w pełni zasłużony sukces.
To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej, gdzie czytelnik bez problemu znajdzie liczne, bardzo łatwe przepisy na różnorodne przekąski szczególnie dla ludzi aktywnych, na wegańskie śniadania i obiady, a także na pożywne zupy, warzywne i owocowe koktajle, a nawet słodycze, ciasta oraz specjalne dania i smakołyki w sam raz na wegańskie święta.
Co najbardziej urzeka w tej książce? Jej podstawowym atutem są proste, ale zarazem niezwykle kreatywne przepisy, które zadowolą nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Dzięki tej specyficznej książce treningowo-kucharskiej dowiemy się między innymi, jak najlepiej przyrządzić aromatyczną zupę z porów okraszoną cytryną czy też fritattę (rodzaj zapiekanki) ze szpinakiem i ciecierzycą. Na amatorów kuchni włoskiej czekają różne makarony, w tym przepyszne spaghetti zrobione z... białej rzodkwi z sosem paprykowym.
Wszyscy sportowcy oraz osoby rekreacyjnie uprawiające daną dyscyplinę doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważna jest prawidłowa i pożywna dieta, która powinna dostarczyć organizmowi mnóstwa energii i kalorii. Te wszystkie osoby na pewno ucieszą się na widok instrukcji przyrządzania batonów owsianych czy ciasta bananowego. Chcesz być jeszcze bardziej fit? Naucz się więc przyrządzać sok z buraków z dodatkiem imbiru, jabłka i z odrobiną cytryny.