“W czym grzyby są lepsze od ciebie?” Marty Wrzosek to zdumiewająca wyprawa w nieznane zakamarki świata przyrody.
Grzyby okazują się nie tylko smaczne i zdrowe, ale także pełne tajemnic.
Niesłusznie pogardzane ze względu na rzekomy brak składników odżywczych, cieszyły się mimo to powodzeniem z uwagi na walory smakowe. Każdej jesieni polskie lasy roją się od grzybiarzy i nawet kiedy po deszczach mamy grzybów prawdziwy wysyp, ceny w sklepach i tak są wysokie. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Grzyby bowiem, jak się okazuje, są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.
Na tym sprawa się nie kończy. Jeśli przyjrzeć im się bliżej, grzyby okazują się czymś niezwykle tajemniczym. Czy zdajecie sobie sprawę, że niektóre z nich żyją nawet po kilka tysięcy lat? Czy wiecie, że biorąc do ręki zaledwie garść ziemi, podnosicie jednocześnie sznury grzybniowe, których długość jest większa niż wysokość słynnej paryskiej wieży Eiffla? Niektóre z nich potrafią polować. Inne natomiast stają się istotnymi dowodami w procesach kryminalnych.
“W czym grzyby są lepsze od ciebie?” to zaskakująca wyprawa do świata przyrody. Dzięki tej książce dowiemy się mnóstwa nieoczywistych, intrygujących rzeczy, o których nie mieliśmy dotąd bladego pojęcia. Marta Wrzosek dzieli się swoją wiedzą w sposób zaskakująco przystępny, barwny i intrygujący. Karolina Głowacka nie stroni za to od najbardziej nawet dociekliwych pytań. Dzięki nim dowiemy się, jakie grzyby zamieszkują nasze ciała, które z nich były przysmakiem dinozaurów i w jaki sposób wykorzystywane są one w medycynie, sztuce, a nawet w meblarstwie. Książka zawiera także miniprzewodnik po mało znanych jadalnych gatunkach grzybów występujących w Polsce. Niektóre z nich znaleźć można nawet zimą!
O autorce
Marta Wrzosek jest doktorem habilitowanym, pracuje w Zakładzie Filogenetyki Molekularnej i Ewolucji Uniwersytetu Warszawskiego. Karolina Głowacka jest dziennikarką.