Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – "Jedzenie w (nie)świadomości" – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd. Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia". Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd. Spis treści Aleksandra Drzał-Sierocka, Wstęp Wiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomości Joanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich Dominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce – przykład Warszawy Ariel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych Agnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności CZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzenia Karol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie Joanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master Chef Monika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki Katarzyna Twardowska, „Baby do garów! ”, czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej Agata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnych CZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenie Mateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze – niemoralność heroicznej etyki Radosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmu Aleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek
Warto zwrócić uwagę na...
W garnku kultury
0/5
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych)....
dodaj do schowka
Do koszyka
29,28 zł
Książka Aleksandry Drzał-Sierockiej jest zaproszeniem do magicznej wyprawy w świat filmów francuskiego reżysera. Czytelnik pozna Nikitę, zanurkuje w wielki błękit z Jacquesem, odwiedzi parysko-nowojorską kamienicę, w której mieszkają Leon i Matylda… Publikacja realizuje dwa cele. Z jednej strony,...
dodaj do schowka
Do koszyka
42,75 zł
Jeśli wyobrazić sobie trójkąt, którego wierzchołki wyznaczają pojęcia Ameryka, kino i jedzenie, to tematyka Filmów do zjedzenia wpisuje się w pole owego trójkąta. Interesują mnie zatem filmowe reprezentacje jedzenia jako integralna część amerykańskiej popkultury zarówno w jej kulinarnym, jak i...
dodaj do schowka
Do koszyka
37,00 zł
Książka Aleksandry Drzał-Sierockiej jest zaproszeniem do magicznej wyprawy w świat filmów francuskiego reżysera. Czytelnik pozna Nikitę, zanurkuje w wielki błękit z Jacquesem, odwiedzi parysko-nowojorską kamienicę, w której mieszkają Leon i Matylda… Publikacja realizuje dwa cele. Z jednej strony,...
dodaj do schowka
Do koszyka
31,48 zł
Nie sposób przecenić znaczenia książki Julii Fiedorczuk dla rozwoju w Polsce badań ekokrytycznych. Cyborg w ogrodzie to rzetelne i pogłębione wprowadzenie do ekokrytyki, jej ideologicznych źródeł, angloamerykańskiej historii, podstawowych założeń, terminologii, a także polemik, którymi obrosła, i...
dodaj do schowka
Do koszyka
29,26 zł
Gentryfikacja to słowo-klucz, niezbędne, aby zrozumieć dynamikę zmian w przestrzeni miejskiej. Dziś to jedno z najważniejszych zjawisk badanych przez urbanistów, proces głęboko zmieniający charakter kulturowy i społeczny dzielnic, w których zachodzi. Gentryfikację po raz pierwszy zaobserwowano i...
dodaj do schowka
Do koszyka
23,75 zł
Szczegóły
- Tytuł: W garnku kultury
- Autor: Drzał-Sierocka Aleksandra
- Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe Katedra
- Rodzaj pliku: epub,mobi
- Licencja: znak wodny
- Rok wydania: 2014
- Ilość stron: 260
- Stan: plik elektroniczny, do pobrania po opłaceniu
- Model: @9788363434816_52
- Język: polski
- Podtytuł: Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
- ISBN: 9788363434816
- ISBN wersji papierowej: 9788363434182
Recenzje
Bestsellery - eBooki - Książki naukowe i popularnonaukowe
Wybrane bestsellery
„Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham. Pop-up” to piękne, prezentowe wydanie tytułu uwielbianego przez dzieci, rodziców i dziadków. Opowieść znana z klasycznej wersji książki Sama McBratneya, która sprzedała się na całym świecie w ponad 30 milionach egzemplarzy, zyskuje tu nowy wymiar – dosłownie...
dodaj do schowka
Do koszyka
69,86 zł
Dwa domy o tej samej nazwie w różnych częściach świata. Dwie tajemnicze historie, które splatają się w jedną zagadkę kryminalną. Przekręć klepsydrę i odkryj zbrodnię. Bestseller „Sunday Timesa“. Połączenie wyobraźni Stuarta Turtona z Magpie Murders; Zagadka w stylu Kate Morton i Diane Setterfield z...
dodaj do schowka
Do koszyka
44,85 zł
Coś jakby magia
4/5
Rozkoszna jak chrupiąca skórka świeżutkiego chleba, romantyczna jak zapach puszystych bułeczek, ciepła, optymistyczna historia o podążaniu za marzeniami, prawdziwej przyjaźni i miłości. Zaspokoi twój głód przygody, otuli cię kuszącym aromatem magii i podniesie cię na duchu jak rozmowa z...
dodaj do schowka
Do koszyka
30,20 zł
Wszystkie podręczniki ekonomii mówią to samo. Pieniądz wynaleziono po to, by zastąpić uciążliwy i skomplikowany barter – aby starożytni nie musieli już nosić swoich towarów na rynek. Problem z tą wersją historii? Nie ma cienia dowodu na jej prawdziwość. Antropolog David Graeber w porywający sposób...
dodaj do schowka
Do koszyka
76,42 zł
Kontynuacja opowieści o zakazanej miłości i sile nadziei w czasach, kiedy świat ogarnęła mordercza wojna. Prusy Wschodnie, II wojna światowa. Lizka nadal przebywa w Hohenbruch, gdzie śmierć zbiera obfite żniwo. Nadzieja, że spełni się wszystko, co kiedyś obiecali sobie z Franzem Reiterem, pozwala...
dodaj do schowka
Do koszyka
29,76 zł
Kłótnie w związku. Trudności z dziećmi. Stres w pracy, brak czasu na cokolwiek, a tu jeszcze pranie trzeba rozwiesić… I chociaż teoretycznie wiemy, że relacje z bliskimi potrzebują skutecznej komunikacji, otwartości na drugiego człowieka i pracy z własnymi emocjami, to w praktyce… bywa różnie. Aga...
dodaj do schowka
Do koszyka
29,99 zł