Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne

Wysyłka w
24 godziny + czas dostawy
MEN
1/2013
Wydawnictwo
Rok wydania
2013
Ilość stron
304
Nasza cena: 71,97 zł 78,00 zł Taniej o: 8%

Opis

Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.


Rozwiewamy wątpliwości! Sprawdź sekcję Q&A

Kto napisał "Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne"?
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska to autorzy tego tytułu.
Są autorami paru podręczników szkolnych, jednak te treści są wyjątkowo wartościowe. Często autorzy podręczników mają wyższe stopnie naukowe w dyscyplinie, na temat której piszą. Niektórzy autorzy tworzą tylko do dwóch materiałów szkolnych, skupiając się bardziej na zgłębianiu dziedziny nauczania. Wynikać to może z ich zaangażowania w proces pisania. Nie u każdego zdarza się, że łączenie wiedzy z ich przekazywaniem dalej idą w parze.
 
Które wydawnictwo opracowało tę książkę?
Publikacja Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne została opracowana przez Wydawnictwo WSiP.

 
Jaki jest numer zatwierdzenia przez Ministerstwo Edukacji Narodowej tego podręcznika szkolnego?
Reforma 2012 jest nr dopuszczenia MEN tego podręcznika szkolnego. Numer MEN, czyli po rozwinięciu skrótu: numer Ministerstwa Edukacji Narodowej, znajdujący się na podręcznikach szkolnych informuje kupującego o tym, że ministerstwo oficjalnie dopuściło podręcznik do użytku w edukacji. Jako ciekowostkę zaznaczamy, że termin podręcznik powinien dotyczyć wyłącznie książki szkolnej posiadającej nr dopuszczenia MEN.

Czy ten podręcznik spełnia wymogi aktualnego programu nauczania?
Potwierdzamy, ten podręcznik jest zgodny z wytycznymi programu szkolnego obowiązującymi w dniu przyznania numeru. Przed opisaniem numerem dopuszczenia podręczniki są sprawdzane przez specjalistów Ministerstwa Edukacji Narodowej w kwestii zgodności z zakresem nauczania, a także z kryteriami jakościowymi.

 
Na podstawie czego mam wiedzieć, że to ten podręcznik muszę kupić?
3 kroki do sprawdzenia poprawności zamawianych książek do szkoły:
1. Zdobądź listę niezbędnych do kupienia podręczników w szkole.
2. Zwróć uwagę na zgodność tytułu, nr MEN, autora, nazwę wydawnictwa.
3. Sprawdź, czy wymienione powyżej szczegóły znajdują się w opisie opisywanego produktu.

 
O wydawnictwie opisywanego podręcznika:
Od 1945 roku, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne (WSiP) dostarczają najwyższej jakości materiały edukacyjne dla uczniów i nauczycieli w całej Polsce. Publikując 25 tys. pozycji z całkowitym nakładem ponad 2 miliardy sztuk, WSiP jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych publikacji w kraju. Specjalizuje się w wydawaniu wielu typów materiałów, takich jak podręczniki, repetytoria, poradniki i kursy. WSiP rozwija też nowoczesne serwisy edukacyjne, jak WSiPnet, oferujące elektroniczne podręczniki, jak również prowadzi Klub Nauczyciela.
 
W którym roku został wydany "Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne"?
Rok wydania tego podręcznika to 2013. Podręcznik "Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne" od lat jest uznanym źródłem wiedzy i narzędziem dla wielu uczniów. Przez lata pozyskał duże zaufanie nauczycieli, co świadczy o jego wartości edukacyjnej.

 
W jaką okładkę oprawiony jest podręcznik?
Podręcznik wydano w miękkiej okładce. Dzięki temu, że nie waży zbyt dużo, z łatwością można ją spakować do szkolnej torby lub plecaka.

 
Do której klasy i na jakim szczeblu edukacji jest niezbędny ten podręcznik?
Publikacja została wydana dla uczniów klas LO 1-4. Jeśli nie sugerujesz się listą podręczników od szkoły, to pamiętaj, aby dobrać podręcznik odpowiedni do poziomu edukacji, na którym jest uczeń.
 
Dla którego przedmiotu ta publikacja jest sugerowana?
Przedstawiony podręcznik dedykowany jest jednemu wybranemu działowi nauki, jakim jest przedmioty zawodowe.

 
Ile stron zawiera ta pozycja?
304 jest liczbą stron Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne. Jest wypełniony edukacyjną treścią podkreśloną ilustracjami. Zawarto w nim znaczące i starannie dobrane informacje, które rozwijają wiedzę z danego przedmiotu.

 
W co, poza podręcznikami, warto zaopatrzyć ucznia?
Na stronach www szkół często można znaleźć informacje dotyczące szczególnych wymagań odnośnie wyprawki dla poszczególnych klas. Na listach zazwyczaj znajdują się często: długopisy, ołówki, przybory do rysowania, artykuły plastyczne i kreatywne. Miej na uwadze zdobycie odpowiednich zeszytów! Pamiętaj, że uczniowi używającemu przedmiotów, które mu się podobają, takich jak piórnik z ulubionym bohaterem czy plecak w ulubionym kolorze, będzie w szkole trochę raźniej. Sprawdź, jakie przybory i inne artykuły szkolne polecamy w TaniaKsiazka.pl. Mamy tak imponujący wybór, że z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz coś inspirującego.

 
Czy mogę wymienić lub zwrócić kupiony u Was podręcznik?
Oczywiście, że możesz zwrócić zakupiony podręcznik i zamówić ten, którego potrzebujesz. Więcej o tym, w jaki sposób można dokonac zwrotu produktu, dowiesz się na tej stronie.

 

Warto zwrócić uwagę na...
Znane i lubiane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i odpowiedni tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków....
dodaj do schowka Do koszyka 75,41 zł
Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2 Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia wartość odżywczą żywności i jej zmiany, zależące od sposobu i okresu przechowywania czy procesów technologicznych, którym żywność jest poddawana....
dodaj do schowka Do koszyka 56,55 zł
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Autorka wyczerpująco omówiła tematy dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia dla zdrowia człowieka,...
dodaj do schowka Do koszyka 57,95 zł
Specjalistki od żywienia i zdrowego trybu życia przedstawiają dokładną analizę składników odżywczych oraz normy i zalecenia dotyczące ich spożycia. Koncentrują się na problematyce zdrowia, omawiają różnorodne diety chroniące przed chorobami, a także trendy żywieniowe, które mogą zwiększać ryzyko...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Podręcznik skierowany do uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu PDG w branży gastronomicznej. Podręcznik prezentuje wiedzę niezbędną do opanowania umiejętności potrzebnych do założenia i prowadzenia...
dodaj do schowka Do koszyka 64,90 zł
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.15 (Organizacja produkcji gastronomicznej). Podręcznik pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do planowania produkcji,...
dodaj do schowka Do koszyka 71,97 zł

Bestsellery - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Część druga Zeszytu GASTROnomicznego jest również skorelowana z podręcznikiem Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Publikacja zawiera ćwiczenia obejmujące ocenę jakości środków spożywczych, zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w produkcji gastronomicznej, proces produkcyjny oraz...
dodaj do schowka Do koszyka 48,31 zł
Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania...
dodaj do schowka Do koszyka 71,97 zł
Zbiór autorstwa Elżbiety Żochowskiej przeznaczony dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawiera 5 zestawów pytań (część pisemna) oraz 5 zadań (część praktyczna), które mają pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego. Każdy zestaw to przykładowy egzamin zawodowy (część...
dodaj do schowka Do koszyka 26,00 zł
W podręczniku omówiono zagadnienia zawarte w opisie kwalifikacji TG.07. Skoncentrowano się na przedstawieniu grup surowców i sposobów ich przetwarzania w trakcie przygotowywania produktów i półproduktów gastronomicznych. Wybrana przez autorkę metoda przekazywania wiedzy umożliwia uczniowi zdobycie...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Podręcznik omawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania nim w gastronomii oraz przedstawia receptury gastronomiczne wraz z ich historią. Poświęca sporo miejsca na wyjaśnienie kwestii zamówień publicznych w gastronomii zamkniętej i dokładnie opisuje optymalne...
dodaj do schowka Do koszyka 74,58 zł
Zbiór autorstwa Joanny Ewy Kowalskiej przeznaczony dla zawodów: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawiera 5 zestawów pytań (część pisemna) oraz 5 zadań (część praktyczna), które mają pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego. Każdy zestaw to przykładowy egzamin...
dodaj do schowka Do koszyka 24,00 zł
Wybrane bestsellery
Podręcznik Oblicza geografii 3 do zakresu podstawowego zawiera treści dotyczące geografii fizycznej i społeczno-ekonomicznej Polski. Został przygotowany z myślą o uczniach, którzy nie przystępują do matury z geografii. Ułatwia poznanie wielu aktualnych zagadnień dotyczących naszego kraju. Ułatwia...
dodaj do schowka Do koszyka 51,55 zł
„Poznać przeszłość 1” to podręcznik do historii dla klas 1 liceum ogólnokształcącego i technikum do zakresu podstawowego, który obejmuje treści ze starożytności i średniowiecza. Przyjazny i czytelny układ treści, przystępny język oraz atrakcyjna szata graficzna pozwalają na efektywną naukę...
dodaj do schowka Do koszyka 50,99 zł
Sztuka wyrazu  to seria podręczników do nauki języka polskiego w liceum i technikum. Składa się z siedmiu tomów obejmujących oba zakresy nauczania - podstawowy i rozszerzony. Tom siódmy  serii (jedyny dla klasy maturalnej) obejmuje literaturę po 1945 roku. Podręczniki z serii  Sztuka wyrazu ...
dodaj do schowka Do koszyka 60,55 zł
Podręcznik Ponad słowami dla klasy 4, obejmujący współczesność, w przystępny sposób przedstawia obraz epoki literackiej. Pozwala harmonijnie łączyć treści literackie, kulturowe oraz językowe. Ma uporządkowaną strukturę: poszczególne obszary nauczaniasą podzielone na czytelnie oznaczone bloki;...
dodaj do schowka Do koszyka 58,99 zł
„Informatyka na czasie 1, zakres podstawowy” to aktualny i przyjazny dla ucznia podręcznik rozwijający umiejętności praktyczne z zakresu m.in. edytora tekstu, prezentacji, tworzenia stron WWW oraz grafik 2D i 3D, a także dostarcza wiedzę na temat bezpieczeństwa w sieci oraz prawa autorskiego....
dodaj do schowka Do koszyka 46,99 zł
Podręcznik ściśle dopasowaliśmy do wiedzy i umiejętności absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej. Dawkujemy w nim wiedzę tak, żeby uczniowie mieli wystarczająco czasu na jej przyswojenie. Po każdym fragmencie teorii mogą sprawdzić jej zrozumienie, rozwiązując specjalnie dobrane zadania. Książka...
dodaj do schowka Do koszyka 45,99 zł

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula