"Zdrowa tarczyca" to publikacja szczególnie polecana dla osób borykających się ze schorzeniami tarczycy, ale również dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i figurę. Karolina i Maciej Szaciłło w swej książce przybywają na pomoc chorym z problemami tarczycy, prezentując rozmaite praktyki lekarskie. Tematyka nie jest im obca, już we wstępie Karolina opowiada o tym, jak uwarunkowania genetyczne oraz stresujący tryb życia doprowadziły u niej do stanu zapalnego tarczycy, który z biegiem czasu przekształcił się w niedoczynność tarczycy, a w końcu w chorobę Hashimoto. Autorka opowiada więc o chorobach tarczycy z perspektywy swoich doświadczeń, w szczególności walki z gromadzeniem się wody w organizmie oraz nadmierną wagą. Poleca rozpoczęcie leczenia oraz zmiany w sposobie odżywiania, ale i sięgnięcie do metod alternatywnych, takich jak techniki Ajurwedy.
W publikacji "Zdrowa tarczyca" Czytelnik znajdzie więc wskazówki, jak z pomocą zdobyczy współczesnej dietetyki wspomóc się w walce z chorobami tarczycy. Autorzy proponują kompleksowe i odpowiednio zbilansowane menu na poszczególne pory roku, doskonałe dla osób z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Przedstawiają medytacje, techniki oddechowe czy też zabiegi olejowe, które zarówno przyspieszą powrót do zdrowia, jak i pomogą je zachować. Omawiają uwarunkowania genetyczne i objawy chorób tarczycy. Informują o toksynach, zawartych w jedzeniu, kosmetykach czy środkach czystości. Ponadto autorzy dzielą się swoimi sposobami na ekologiczny styl życia. Proponują Czytelnikowi zarówno zalecenia dietetyczne, jak i przepisy na codzienne posiłki.
"Zdrowa tarczyca" to publikacja opatrzona pięknymi zdjęciami. Może stanowić źródło kulinarnych inspiracji, ale i wzbogacona jest poradami dietetyka oraz osobistymi doświadczeniami w walce z chorobą. Każdy, kto zmaga się z niedoczynnością czy nadczynnością tarczycy, znajdzie tu porady i wsparcie oraz drogę do odzyskania zdrowia.
Karolina i Maciej Szaciłło to małżeństwo ekspertów od zdrowego żywienia. Prowadzą kursy i szkolenia z dziedziny zdrowego gotowania oraz medytacji. Są autorami, takich poradników jak: "Jedz i pracuj? nad własnym zdrowiem", "Jem (to co) kocham i chudnę" czy "Jedzenie, które leczy".