"Zdrowy mózg", czyli o tym, jak nadmiar cukru może szkodzić funkcjonowaniu pamięci i innych zdolności poznawczych.
Mózg lubi cukier. Znajdujący się w naszym mózgu układ nagrody reaguje na odczuwany przez nas słodki smak. Glukoza to naturalne paliwo dla neuronów. Bez niej trudno byłoby nawet wyobrazić sobie działanie funkcji umysłowych. Ale jak w wielu innych przypadkach to, co w odpowiedniej dawce jest dla nas korzystne, w nadmiarze okazuje się czynnikiem niezwykle szkodliwym.
Dieta współczesnych ludzi obfituje w dania wysoko przetworzone. Ich smak bardzo często wzmacniany jest szkodliwymi substancjami. Jednocześnie dostęp do słodyczy mamy praktycznie nieograniczony. Nic zatem dziwnego, że cukrzyca stała się jedną z chorób cywilizacyjnych. Jak pokazują wyniki badań, osoby cierpiące na powszechną odmianę cukrzycy, a więc cukrzycę typu drugiego, nierzadko mają problemy z pamięcią, koncentracją, zdolnościami analitycznymi. Znacznie szybciej pojawiają się też u nich objawy starczej demencji.
A wszystko to przez dietę i styl życia. Dlatego właśnie dr Steven Masley opracował autorski program walki o poprawę funkcji poznawczych mózgu. Wynikiem jest właśnie niniejsza książka.
"Zdrowy mózg" w prosty i przystępny sposób wyjaśnia, jak nadmiar cukru wpływa na działanie układu krwionośnego i nerwowego. Prezentuje zasady zdrowego życia i odżywiania się, które zapobiegają zwiększaniu ryzyka problemów z sercem i pamięcią. Książka zawiera też zalecenia, dzięki którym można poprawić funkcjonowanie mózgu na co dzień. Znajdziemy w niej 50 przepisów na potrawy, które dostarczą nam składników odżywczych bardzo potrzebnych dla prawidłowego działania układu nerwowego. Autor podaje również przykłady codziennych czynności, które korzystnie wpłyną zarówno na działanie mózgu, jak i na metabolizm.
O autorze
Dr Steven Masley, amerykański lekarz, jest członkiem m.in. American Heart Association i American College of Nutrition. Zajmuje się leczeniem cukrzycy typu drugiego i chorób serca. W swej działalności naukowej bada, jaki wpływ choroby te mają również na funkcje poznawcze. Jego artykuły ukazywały się na łamach "Journal of the American College of Nutrition" oraz "Journal of the American Medical Association". Pracuje na University of South Florida. Jest popularyzatorem wiedzy naukowej z zakresu zdrowia, diety i medycyny.